• 6

Auto-put od Bara do Beograda: Kineski radnik zaradi 5.000 evra, a domaći 600

Za zarade 176 crnogorskih državljana zaposlenih u CRBC trošak iznosio 1,25 miliona evra, što je godišnje 7.107 evra po radniku ili 592 evra mesečno.

  • 6

Prosečna mesečna zarada kineskog radnika na auto-putu iznosi 4.990 evra, dok je kod crnogorskog državljanina ona 592 evra, proizilazi iz izveštaja kompanije CRBC, glavnog izvođača na deonici auto-puta Podgorica Kolašin,u koji su Vijesti imale uvid.

U napomenama uz finansijske izveštaje za 2018. godinu navedeno je da je za isplaćene zarade u Kini potrošeno 86,2 miliona evra, kao i da je na projektu gradnje deonice auto-puta lani bilo angažovano 1.436 kineskih državljana. Prema tome, dobija se da je godišnji trošak za zarade po zaposlenom iz Kine iznosio 59.885 evra, ili mesečno 4.990 evra.

U tim napomenama navedeno je da je za zarade 176 crnogorskih državljana zaposlenih u CRBC trošak iznosio 1,25 miliona evra, što je godišnje 7.107 evra po radniku ili 592 evra mesečno.

Postoji i stavka troškovi zarada zaposlenih stranaca, od 21,5 miliona evra. U CRBC su prošle godine radila i 42 stranca iz drugih država, ali se ova stavka ne odnosi samo na njih već je tu i deo zarade naknade koje kineski radnici dobijaju u Crnoj Gori jer se njihova plata ili njen najveći deo uplaćuje na njihove račune u Crnoj Gori.

Za zarade top menadžmenta CRBC-a u prošloj godini isplaćeno je 292 hiljade evra, ali nije naveden njihov broj. Navedno je i da je za doprinose za zarade Kina isplaćeno 714 hiljada evra, dok je za domaće radnike plaćeno 143 hiljade evra.

(Telegraf Biznis/Vijesti/Bankar.me)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    Take se to radi, njihov novac, njihovi radnici hiljadama km daleko od kuće, a ti Srbijo placaj. Ne može drugačije.

  • Ens

    E pa nasi kad rade puteve to traje godinama a Kinezi ili neki stranci zavrse u brzom roku tako da mu dodjemo na isto.

  • Duka

    Srbima hrvatima i svima na balkanu bi bilo najbolje da nas majorizuje nemacka,tek tada cemo progledati svi.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke