• 16

"Miloš Veliki" stiže do Beograda: Crni se asfalt na poslednjoj deonici od Surčina do Obrenovca

Put od Beograda do Obrenovca neće se naplaćivati

  • 16

Izgradnja deonice koridora 11, autoputa "Miloš Veliki" od Surčina do Obrenovca, ušla je u završnu fazu, radovi odlično napreduju i za sada nema sumnje da će sve biti završeno u ugovorenom roku.

Video snimak nove deonice iz oktobra meseca objavio je portal Beobild. Nova deonica spojiće Obilaznicu oko Beograda sa već otvorenim autoputem do Čačka, čime se omogućava jednostavan pristup novom koridoru, kako za vozila u tranzitu tako i za lokalni saobraćaj. Otvaranje preostale deonice i direktne veze sa Obilaznicom očekuje 19. decembra.

Nakon otvaranja očekuje se značajno rasterećenje na Obrenovačkom putu, koji vozači trenutno koriste za uključenje na novi autoput "Miloš Veliki".

Autoput od Surčina do Obrenovca dugačak je 17,6 kilometara, reč je o ravničarskoj deonici autoputa u punom profilu, a najznačajniji objekti na trasi su most preko Save kod Bariča, kao i dve petlje - "Surčin" i "Obrenovac".

Tokom izvođenja na projektu je napravljeno nekoliko značajnih izmena, a za vozače najbitnija je svakako odluka da se ova deonica isključi iz sistema naplate.

To znači da se čeona naplatna stanica za ulazak na autoput "Miloš Veliki" neće nalaziti u Jakovu, već će ostati na trenutnoj poziciji desetak kilometara južno od Obrenovca.

Istovremeno, bočna naplatna rampa na Obrenovačkoj petlji se ukida. Da bi privremena čeona naplatna stanica kod Obrenovca mogla da postane trajna moraće da se građevinski prilagodi, proširi i dogradi sa pratećim funkcijama, ali za sada nema informacija kada će to biti urađeno.

Druga, jako važna izmena na projektu je novo isključenje sa autoputa u Jakovu, čime će biti otvoreno novo i jedino isključenje na celoj trasi od Surčina do Obrenovca.

Izgradnja novog isključenja kod Jakova treba da pomogne bolju distribuciju saobraćaja i rasterećenje lokalne putne mreže u Surčinu, ali i omogući direktne ekonomske koristi za naselja na trasi autoputa. Pošto je odluka o izgradnji novog isključenja došla kasnije, ovaj deo projekta neće biti realizovan do otvaranja deonice, vec će biti dograđen nakon prikupljanja potrebne dokumentacije.

Asfalterski radovi uveliko teku na trasi autoputa, a ove nedelje počelo je i asfaltiranje mosta preko Save. Najviše posla ostalo je da se završi na dve velike petlje, u Surčinu i u Obrenovcu, međutim, i tu su radovi na konstrukcijama završeni i ne bi trebalo da bude problema ili kašnjenja.

Projekat koji je dobro pripremljen za izvođenje, tekao je bez većih problema protekle 3 godine. Najveći izazov na ovoj relativno lakoj deonici svakako je bio most preko Save, međutim, taj deo posla izvodili su kineski partneri, koji će svoj deo posla završiti besprekorno i pre ugovorenog roka.

Most koji spaja obale Save ukupno je dugačak 1.581 metar, a samo glavni raspon nad plovnim putem ima 175 metara. Sastoji se od 27 stubova i 30 rasponskih konstrukcija, ali je uz pomoć dva sistema pokretnih oplata most građen paralelno sa obe strane reke.

Sa deonicom Surčin-Obrenovac, ukupna dužina završenih deonica na Koridoru 11 iznosiće gotovo 120 kilometara.

Vrednost projekta deonice Surčin-Obrenovac je 208 miliona evra, a glavni izvođac je kineska kompanija CCCC (China Communications Construction Company).

(Telegraf.rs/Beobuild.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zataskavanje

    Crni se put a sto vam SRBSKI radnici rade u neadekvatnim uslovimaginu na vasim gradilistima i sto se svakodnevno desavaju povrede i katastrofe pa zavijate njihove porodice u crno... Ostruznica nece skoro se zavrsiti jer ubijate nase radnike a Kinezi nek se setkaju i uzivaju njih dizete u nebesa a nase u zemlju... SRBIJO SRAMI SE...

  • Dejan

    Oteli ste narodu kroz povecanje poreza,smanjenje penzija,povecali takse za sve sto je moglo, uveli firme koje vam naplacuju izgradnju duplo vise od regularnih cena,deo novca verovatno daju ugovaracu a narod glup naseda na vase medisko kicenje o izgradnji Srbije

  • Električar

    Bitno je da su naolatne rampe u Nisu postavili na 10km od centra a Beograf ima 100km besplatnog autoputa.Jadni su Niski funkcijoneri koji nesmeju ni da kinu dok ne pitaju one iz BGD

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke