Večno pitanje: Do kada ćemo trpeti "nepravdu" i zašto je "milka" toliko jeftinija u Nemačkoj?

Popularna čokolada duplo jeftinija nego kod nas

Svima nam je poznato da su u Nemačkoj najmanje 30 odsto niže cene sredstava za ličnu higijenu i hranu nego kod nas, a ponekada su i duplo jeftiniji proizvodi za potrošače, čije prosečne plate dostižu i 3.000 evra.

Ipak, uvek nas nekako iznova pogodi "nepravda", kada posetimo neki od nemačkih gradova i sami se u to uverimo.

Tako smo opet danas bili u jednom nemačkom trgovinskom lancu gde 100 grama popularne "milka" čokolade košta, 0, 59 evra (oko 60 dinara) dok je kod nas pakovanje najmanje istoimene čokolade mršavije za 20 grama ali skuplje (košta oko 120 dinara).

milka

Foto: Telegraf.rs

Dalje, jasno je da je ona od 300 grama takođe neuporedivo jeftinija ako znamo da je u našim marketima potrebno izdvojiti za isto i više od 350 dinara.

Više je razloga za tako različite cene, a najčešće se navode trgovačke marže ali i konkurencija koja još nije dovoljno razvijena i pred dolaska nekih od lanaca.

Hoće li biti dovoljno "milka" čokolade?

Međutim, nešto drugo bi trebalo da nas brine oko omiljenog slatkiša.

Zbog rizika da će Velika Britanija napusitit EU bez sporazuma o "razvodu", kompanije Kelog i Mondelez Internešenel prave zalihe proizvoda.

Kompanija želi da zaštiti Britance od potencijalnih nestašica Pringls čipsa, BelVita keksa i "milka" čokolade.

Mondelez je povećao skladišne i prevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih proizvoda koje pravi u Evropi, uključujući BelVita keks i čokoladu "milka".

Kako je ranije istakla, kompanija ne planira povećanje cena, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla da učiniti njihovu evropsku robu vrlo skupom.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Kul bili ste u Dizeldorfu 👌😁, nije valjda da ste napravili kilometrazu od 1600 km samo zbog milka cokolade hahaha🙊killah lifestyle😂😂🙈 ne bih rekla da vam dodje jeftinije.

  • ja

    kamo srece da je samo milka skuplja,bili bi srecni.sta je sa hranom,garderobom,prevoz,gorivo itd...sve je skuplje nego kod nas.ja sam u sloveniji placao 1kg.mlevenog mesa 3,5 eura,dodjem kuci kod nas 560 din.garderoba mnogo jeftinija,za 10 eura mozes tri polo majce da kupis,naravno da nije neki kvalitet ali ljudi to je tri kutije cigareta, nebi vise da komentarisem,iznerviro sam se...

  • Đurđica

    Našeg naroda nema nigde, slatko se ismejem čitajući komentare

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke