• 1

Slovenija pravi novog nacionalnog avio-prevoznika?

Adrija Ervejz podnela je nakon 58 godina postojanja zahtev za otvaranje stečajnog postupka pred Okružnim sudom u Kranju zbog toga što nije uspela da obezbedni dodatna sredstva za nastavak poslovanja

  • 1
Adrija ervejz, Adria airways

Foto: Wikimedia/Peter Bakema

Vlada Slovenije pregovara sa nemačkom Lufthanzom i operaterom Frankfurtskog aerodroma Fraportom o prodaji pojedinih avio-ruta slovenačke kompanije Adrija Ervejz (Adria Airways) koja je krajem septembra proglasila bankrot.

Portal exyuaviation.com prenosi da je Adrija saobraćala ka Briselu, Frankfurtu, Minhenu, Beču i Cirihu, kao i da Lufthanzine podružnice do sada nisu imale sopstvenu direktnu liniju za Ljubljanu.

Slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivašek kazao je da bi se oko polovina ruta moglo dodeliti Lufthanzi, kao i da se trenutno pregovara sa najvećom nemačkom avio-kompanijom o formiranju novog nacionalnog operatera.

Počivalšek je ocenio da bi novonastala Er Slovenija mogla da započne poslovanje već krajem februara 2020. godine sa flotom od deset do dvanaest aviona i da bi saobraćala na petnaest destinacija. Sa druge strane, ministar je upozorio da bi proces mogao potrajati neko vreme i da će za njega biti potreban politički konsenzus u zemlji.

Vlada u Sloveniji je u međuvremenu predložila zakon koji bi omogućio subvencionisanje važnih avio-ruta, o kom će u toku sledećih meseci raspravljati poslanici u parlamentu.

Adrija Ervejz podnela je nakon 58 godina postojanja zahtev za otvaranje stečajnog postupka pred Okružnim sudom u Kranju zbog toga što nije uspela da obezbedni dodatna sredstva za nastavak poslovanja.

(Telegraf Biznis/Nova ekonomija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>