• 29
 ≫ 

Od Beograda do Sarajeva za tri sata: Položen kamen temeljac za novi auto-put

 ≫ 

Ceremoniji su prisustvovali predsednici Srbije, Turske i članovi predsedništva BiH

 • 29

Kod mosta preko Save u Sremskoj Rači danas je svečano obeležen početak izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva BiH Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Predsednici su pritiskom na taster označili početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo. 

Auto-put Beograd - Sarajevo Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić: Da smo gradili puteve,a ne mržnju izbegli bi katastrofu

Da smo ranije gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na takve greške, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti početka gradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Predsednik Vučić istakao je da je današnji početak radova na tom auto putu istorijski događaj, važan za ceo region, jer počinjemo jedan prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo.

- Ovo je prostor koji je bio bez puteva, pun sumji, strahova, i mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo taj prostor da povezujemo, otvaramo i spajamo. Ništa nije potrebno Balkanu koliko putevi i povezivanje - rekao je Vučić.

Od 1945 godine svi putevi i pruge, veze, komunikacije koje smo imali sa BiH, istakao je, uglavnom su bile loše, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao za ko zna šta.

Auto-put Beograd - Sarajevo Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Danas je, kaže, prilika da pokažemo da sami, brinući o sebi i svojoj budućnosti, možemo da uređujemo svoje odnose.

Putevi su, prema njegovim rečima, potrebni da prošlost ostavimo iza nas, da nas zbližavaju i upoznaju, daju mogućnost da se razumemo i na kraju oprostimo jedni drugima bez jeda i zazora. „Nemati put koji povezuje sa komišjom znači da vas razdavaja jedan zid, ppovalija. Put probija i pokazuje da postoje druge“, naglasio je on

Vučić je istakao da se na putu ljudi sreću, paze jedni na druge, i shvataju koliko ih malo deli.

To je, kako kaže, zajedno jedini način na koji možemo da idemo napred, da budemo veći, uspešniji i bogatiji, da pomognemo jedni drugima, da prestanemo da mrzimo necicji supeh, jer povezani taj uspeh će biti naš.

Rekao je da će putevima ovaj prostor prestati da bude crna rupa na mapi puteva sveta, i da oni dovode prijatelje poput predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojem možemo da zahvalimo na inicijativu ovog puta.

Vučić je, na početku svog govora, zamolio prisutne da velikim aplauzom pozdrave goste, pre svega Erdogana i prijatelje iz BiH.

Rekao je da će 19 kilometara auto-puta u Srbiji biti brzo izgrađeno, te da će biti izgrađen moderan most koji će spajati ljude iz Srbije, BiH i Republike Srpske kao dela BiH.

Auto-put Beograd - Sarajevo Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Hoćemo da nam budu bliži i Bijeljina i Brčko i Banjaluka i Tuzla i Sarajevo i Višegrad i svako mesto na prstenu koji će biti povezano auto-putem. Hoćemo da Bošnjaci iz Novog Pazara lako mogu da odu do Sarajeva da posete svoje Bošnjake, ali i da Srbi iz Beograda lako dođu do Trebinja, Gacka, Bileća, Nevesinja... - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da želi da se Srbi povezuju sa Bošnjacima iz Sarajeva, da vide prednosti saradnje i rada jedni sa drugima.

- To ne znači brisanje prošlosti, već pogled u budućnost i život, pogled u našu decu kojima treba da ostavimo Srbiju - rekao je Vučić.

On je primetio da je u publici i vlasnik kompanije Tašjapi, koja gradi put, a kojem je sa bine poručio da učini sve da se radovi završe na vreme i da se ubrzaju svi radovi.

- Predsednik Erdogan je rekao da nećeš da kasniš... Gledaj da ispunjavaš obaveze koje si nam dao i Erdoganu... Možda nama ne bi ispunio, ali Erdoganu mora da ispuni - rekao je Vučić.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Vučić je rekao da će za 15 dana biti otvoren i auto-put Niš-Pirot-Dimitrovgrad tako da će se na putu do Istanbula kroz Srbiju celom teritorijom putovati auto-putem.

- Koliko smo decenija to sanjali... To ste vi uspeli, građani Srbije - rekao je Vučić dodajući da građani zemlje u najtežem trenutku 2014. kad je zemlja bila pred bankrotstvom, znali da teškim merama može da se izvuče zemlja iz krize.

Građanima je poručio i da će se u Srbiji živeti sve bolje, da se povećavaju penzije i palte.

- Bez vas nebismo imali nikakvu snagu, građani su nam dali snagu, energiju i moć da radimo najbolje stvari za Srbiju koje će se pamtiti. Vi ste stvorili uslove da se ovaj auto-put izgradi - istakao je Vučić.

Tursku i Srbiju, posle burne istorije, danas , između ostalog, povezuje žemlja da gradimo puteve između Srbije i Turske, da ih gradimo u BiH i svuda , po celom Balkanu, poručio je Vučić.

- Zemlja sa kojom smo imali teške decenije i vekove danas je jedna od naših najvećih prijatelja. Dužan sam da kažem da zahvalnost dugujemo izuzetnoj ulozi i vizionarstvu predsednika Erdogana koji se potrudio da pokaže poštovanje za Srbiju an svakommestu, u svakom delu zemlje - rekao je Vučić.

Zahvalio je Erdoganu na tome i poručio mu da srpski narod ume da ceni to i da mu ne treba ništa više osim poštovanja.

- Vi ste to pokazali i beskrajno smo vam zahvalni - rekao je predsednik Srbije i dodao da u tom odnosu nije važno ko je koje vre i ko je koliko veliki, a Turska je daleko veća.

Bitna je, kaže, želja da se još više povežemo, da ostvarimo zajednički interes- mir koji će omogućiti bezbedan i normalna život ljudi, putevi koji predstavljaju najveće nasleđe koje možemo da ostavimo onima posle nas.

Citirao je Bendžamina Frenklina koji je rekao:"Ako želiš da te zapamte ili uradi nešto vredno čitanja ili uradi nešto vredno pisanja".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Hvala vam dragi prijatelji što ste danas ovde zajedno sa nama. Od 1945. godine svi putevi, pruge koje smo imali sa BiH uglavnom su bili loši, kao da je neko narode koji žive na ovom našem području kažnjavao, za ko zna šta. I danas je prilika da pokažemo da sami brinući o sebi i svojoj budućnosti možemo da uređujemo svoje odnose. Danas počinje jedan od najznačajnijih događaja regiona. Ovo je prostor koji je godinama bio bez puteva, prostor sumnji i strahova, mržnje koja je iz toga proizilazila. Danas počinjemo da taj prostor povezujemo, otvaramo i spajamo. I ništa na Balkanu nije potrebno kao putevi, pruge i povezivanje ljudi. Putevi su način da se prošlost ostavi iza nas, da počiva u miru i način da se ide ka budućnosti. Oni nas zbližavaju, upoznaju nas jedni s drugima, daju nam mogućnost da se razumemo i da na kraju oprostimo. Ovo je način da pomognemo jedni drugima, želimo da budemo bliži jedni drugima. Ovo ne znači brisanje prošlosti, već gledanje u budućnost. Sve ovo ste vi uspeli narode Srbije, verovali ste u teške reforme i danas izvlačimo zemlju iz krize, povećavamo plate, dali ste nam snagu, energiju, moć da radimo stvari koje će se pamtiti za 20 godina. Živelo prijateljstvo svih naših naroda! Živela Srbija!"Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

- Ovo što vi danas radite ovde biće vredno pisanja. O ovom putu će se pisati zato što posle destina godina radimo ono što je trebalo da uradimo mnogo ranije. Da smo gradili puteve, a ne mržnju izbegli bismo katastrofe, ali više nemamo pravo na grešku. Moramo da gledamo u budućnost i da radimo sve da nam budućnost bude različita od prošlosti - poručio je Vučić.

Takođe se zahvalio okupljenim građanima što iskazanom gostoprimstvu.

Erdogan: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, sa obeležavanja početka izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Erdogan je poručio da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretprele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

Auto-put Beograd - Sarajevo Redžep Tajip Erdogan - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što svoje različitosti nećemo videti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo - istakao je Erdogan.

Zbog toga, podvukao je, trebalo bi da se unapređuje saradnja među zemljama, te izrazio uverenje da će se nastaviti broj zajedničkih projekata.

- Mi smo danas svi zajedno svedoci jednom istorijskom trenutku među našim zemljama i veoma sam ponosan zbog toga što se dans okončava 12 važnih projekata - rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima u Sremskoj Rači.

Erdogan je podsetio da su se početkom 2018. godine u Istanbuli sastali on, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, tada član Predsedništva BiH, koji je, kaže, otvorio put za realizaciju projekta izgradnje auto-puta.

- Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bismo realizovali projekat mira na Balkanu - rekao je Erdogan i zahvalio se Vučiću, koga je nazvao dragim prijateljem, kao i članovima Predsedništva BiH.

Predsednik Turske jeistakao da je most preko Save, čiji se temelj danas postavlja most prijateljstva, jer zaista ima posebbnu vrednost za ceo region.

Erdogan je naveo da ima velika očekivanja od turske kompanije "Tašjapi", koja radi na izgradnji puta, da će projekat završiti u što kraćem roku i na najbolji način.

On je naveo i da su istorijska i kulturna baština Turske i Srbije zajedničko bogatstvo i da svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za solidarnost i saradnju.

- Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što ćemo iskoristiti našu inspiraciju, nadahnuće, moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti - reko je Erdogan.

Auto-put Beograd - Sarajevo Redžep Tajip Erdogan - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U tom smislu, naveo je da dokaz tome i obnova Ramske tvrđave, jedan od bisera Dunava, koji je pomogla Turska, preko agencije TIKA, koja bi trebalo da doprinese povećanju turističkih potencijala u regionu.

Naveo je da se danas postavlja i kamen temeljac za izgradnju puta Novi Pazar - Tutin.

Erdogan je spomenuo i Šemsudima Kučevića, predsednika opštine Tutin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Pazar - Tutin, par dana nakon njegove posete Srbiju i Raškoj oblasti 2017. godine, i njegovoj porodici izrazio saučešće.

Takođe, naveo da se tokom njegove posete realizuju još neki projekti - između ostalog, otvoreno je nekoliko fabrika, postavljen kamen temeljac za fabriku Feka Automotiv, obnovljena Valide džamija u Sjenici...

- Želim da sve investicije budu od koristi svima nama. Turska će nastaviti da uvećava svoje investicije širom Srbije - poručio je Erdogan.

On je, na kraju, još jednom zahvalio Vučiću na gostroprimstvu koje mu je ukazao.

- Nadam se da ćemo izgraditi jednu mnogo bolju budućnost - zaključio je Erdogan.

Komšić: Auto-put simbol budućih boljih odnosa SRB i BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH, hrvatski član Željko Komšić poručio je danas na obeležavanju početka izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo da je ta saobraćajnica simbol budućih odnosa Srbije i BiH i prijateljskih veza između naroda i zemalja.

Auto-put Beograd - Sarajevo Željko Komšić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Ovo je auto-put i komunikacija, ali je pored toga i simbol naših budućih boljih odnosa, ovo je simbol prijateljskih veza između naših ljudi i zemalja - rekao je Komšić i dodao da se nada da će sledeće godine ista takva ceremonija biti održana i sa druge strane reke.

Komšić je rekao da je do pre dve godine izgledalo nemoguće da će odnosi Srbije i BiH biti na takvom niovu i da će se, nakon decenija i decenija, konačno krenuti u izgradnju velikog infrastrukturnog projekta.

On je ocenio da auto-put neće biti koristan samo građanima dve zemlje, već i da će značiti za odnose dve zemlje i imati i konkretan i simbolički značaj.

Komšić je rekao i da je do pre par godina bilo nemoguće zamisliti da se na postavljanju kamena temeljca okupi veliki broj ljudi, koji je danas bio prisustan.

- Znate sve o nama koji stojimo i sedimo ovde na bini, ali svojim prisustvom želimo da pokažemo koliko malo treba poverenja, pružena ruka, osmeha da stvari u našim zemljama i u ovom regionu krenu brzo na bolje - rekao je Komšić.

Džaferović: Auto-put vodi region u mir i stabilnost

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je danas Srbiji što je završila sve, inače komplikovane, procedure za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i izrazio nadu da će to što pre učiniti i BiH kako bi se dva grada i dve zemlje što pre i što kvalitetnije povezale.

Auto-put Beograd - Sarajevo Šefik Džaferović - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ovo je trenutak, rekao je on, izgradnje nečega što kompletan region vodi u mir, stabilnost, prosperitet i razvoj.

Džaferović se zahvalio predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu što je prepoznao da može da pomogne ovaj region.

- Turska igra vrlo značajnu, stabilizirajuću ulogu u regionu, pomaže svima koliko može da se ljudi poveže, da normalno žive - rekao je on.

Tako nešto, dodao je, može doći samo od strane onih koji su plemeniti i iskreni u namerama da pomognu.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji što je rešila sva pitanja, a kako je rekao procedure su komplikovane, koja su značajna za ovaj projekta.

- Nadamo se da ćemo i mi u BiH što pre okončati te procedure kao bi izgradnja auto-puta krenula i kroz BIH. To je u interesu i Srbije i BiH - rekao je on i poručio da je BiH ponosna zemlja koja želi da ima dobre odnose sa susedima na principima međusovnog uvažvanja, poštovanja.

- Mislim da takve odnose možemo da gradimo i da rešavamo otvorena pitanja - zaključio je Džaferović.

Dodik: Ovde se vidi opredeljenje Srbije da pomaze BiH i RS

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da je gradnja auto-puta Beograd Sarajevo istorijski događaj koji predstavlja vraćanje duga regionu i ljudima koji žive u njemu.

Auto-put Beograd - Sarajevo Milorad Dodik - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Danas je istorjski dan, gradanja mosta na trasi autoputa koji treba da poveže Srbiju BiH RS, Banjaluku, Beograd, Tuzlu, Brčko je vraćanje duga ovom narodu, ovom regionu, ovom kraju, jer se kroz istorju nisu gradile komunikacije koje je trebalo da povežu Srbiju i RS i BiH, nego su građeni neki drugi putni pravci - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je ovo vraćanje duga toj istoriji i činjenci.

On je izrazio uverenje da samo gradnja velikih puteva pomaže da ljudi dolaze, a mali, koje možemo da vidimo, doprinose da ljudi odlaze, jer ne vide perspektivu.

On je ocenio da gradnjom atuoputa stvara se niz prednosti - da se bolje živi i razvija i komunicira.

- Svega toga nije bilo moguće da nije bilo opredeljenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog tima da započne razgovore sa Turskom i BIH i da bi se izgradila ovako važna komuniakcija - rekao je Dodik i dodao da je veoma zadovoljan što tu zahvalnost Vučiću može da izrazi u ime RS i BIH.

Izrazio je očekivanje da će turska kompanija koja gradi deonicu puta u Srbiji nastaviti da gradi puteve i u BiH.

Dodik je u ime RS i njenih institucija zahvalio predsedniku Srbije i Srniji što su privhatili da izgraednju mosta finansiraju u celosti što nije, kako je dodao uobičajeno jer je oničaj da se na ovakvim mestima podeli finansiranje.

- Vaše opredeljnje da ponognete BIH i nama u RS se vidi i na ovom mestu - rekao je Dodik podsetio da pripadamo narodu koji rado docekuje svoje goste a kada ih ispraća kaže dođite nam opet.

Verujem da ćemo se videti brzo, zaključio je Dodik.

Film o infrastrukturnim projektima Srbije i Turske

Pre polaganja kamena temeljca, prikazan je film o zajedničkim ulaganjima Srbije i Turske, samo neki od njih su obonova Višeg Suda u Novom Pazaru, džamije "Sultan Valide" u Sjenici, a prikazane su i turske investicije u Srbiji.

U Srbiji posluje čak 800 turskih kompanija, koje izvoze u Rusiju, Meksiko, SAD, a direktne turske investicije samo u 2019. godini vredne su 200 miliona evra.

Predsednik Vučić je stigao u Kuzmin

Vučića su su ga dočekali brojni građani, koji će prisustvovati polaganju kamena temeljca.

- Hvala vam na divnom dočeku - napisao je predsednik na Instagram profilu @buducnostsrbijeav.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Hvala vam na divnom dočeku!"Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • lule

  8. oktobar 2019 | 17:22

  Sandzak? Kakav bre Sandzak? Zar vas istorija nasa bas nista nije naucila!?

 • Bijeljina

  8. oktobar 2019 | 18:28

  ZIVJEO VUCIC🇷🇸🇷🇸🇷🇸

 • W

  8. oktobar 2019 | 18:36

  Napokon Zelena Transvezala-sto trideset na sat! Mi Srbi smo dovoljni sami sebi!

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>