• 6

I Tito je bio zadivljen: Ovako je pre 40 godina izgledao prvi privatnik u SFRJ

Iskustvo iz SFRJ primenili su i u SSSR

  • 6
Bogoljub Karić Printskrin: Facebook

- Tada, pre četrdeset godina, dok su komunizam, društvena i državna svojina bile glavna i nedodirljiva ideologija, mnogi nisu ni razumeli o čemu to "taj Bogoljub Karić, privatnik iz Peći" priča, kada pominje "malu privredu", privatnu inicijativu u biznisu, otvaranje novih fabrika u vlasništvu privatnih lica... - napisao je na fejsbuku prvi privatnik u SFRJ!

Možda nisu najbolje razumeli jezik preduzetništva, formule uspeha i značaj inicijative, ali svi su znatiželjno posmatrali ovog čoveka, čije se lik na malim ekranima u godinama koje su usledile sve češće pojavljivao.

U to vreme, privatni posao shvatao se samo u kategoriji malih zanatlija, dok je sva industrija bila je u rukama države. Ipak, i u takvom sistemu, Karići su pokrenuli biznis.

- A mi, moja braća i ja, nismo samo pričali o tome, već smo pokrenuli prvu privatnu fabriku, prvu ozbiljnu privatnu proizvodnju, ne samo na Kosovu i Metohiji, ne samo u tadašnjoj komunistickoj Jugoslaviji već i u celoj Istočnoj Evropi, koja je bila zarobljena u kandžama neefikasne, komunisticke proizvodnje i propagande. Naravno da je bilo i mnogo nerazumevanja, otpora i problema da se moje ideje sprovedu, ali sudbina je htela da predsednik Tito prilikom svoje posete našem gradu, Peći, poseti i našu fabriku, kao prvu privatnu fabriku o kojoj je pisao čak i Njujork Tajms, kao o čudu na Balkanu, i da nam da podršku - napisao je Bogoljub Karić na fejsbuku.

- Josip Broz, koji je hteo da uvek bude ispred ostalih komunistickih zemalja, nas je u potpunostu podržao. Tako smo dobili "vetar u leđa", i sklanjanje mnogih birokratskih i drugih barijera u našem pionirskom delanju na uvođenju kapitalizma u komunistickom ograničenju. Kasnije smo otvorili i prvu privatnu banku, osiguravajuću kompaniju, prvi privatni univerzitet, inernet, mobilnu telefoniju... - dodao je Karić.

I taj model kasnije je primenjen i u drugim, posustalim komunističkim sistemima.

- Možda zvuči neskromno, ali činjenice govore da je "sve ostalo postalo istorija"... Dobili smo i poziv od Mihaila Gorbačova da, u periodu Perestrojke, i tamo, u Sovjetskom Savezu, otvorimo prve privatne banke, fabrike i ponovimo sve ono što smo uradili u našoj zemlji... Danas, kada se toga sećamo, gledamo sa nostalgijom i osmehom na to vreme i ovakve snimke, na kojima smo bili mladi i puno elana. Elan je ostao i do danas, a samo smo dodali iskustvo. Zato, idemo dalje, u nove pobede, granice ne postoje kada čovek hoće da radi i stvara! Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić - stoji u objavi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    9. oktobar 2019 | 05:54

    Privatizacija je moderno robovlasništvo.

  • ducko

    8. oktobar 2019 | 22:38

    moj deda je od 46 bio privatnik.

  • DARKO 100%

    8. oktobar 2019 | 22:37

    To nije tacno da je bio prvi privatnik,u Novoj Pazovi svaka druga kuca se bavila privatnim biznisom

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>