• 0
 ≫ 

Pošta Srbije je obeležila Svetski dan pošte: Slavi 700.000 filijala i 5,3 miliona poštara u svetu

 ≫ 

Pošta Srbije je ovim povodom izdala emisiju prigodnih poštanskih maraka „Dan marke – 150 godina od prve dopisnice”, a motiv na marki je verovatno najstarija sačuvana dopisnica kod nas, poslata 15. oktobra 1869. godine iz Novog Sada za Vrdnik

  • 0

Pošta Srbije je obeležila Svetski dan pošte, zajedno sa blizu 700.000 poštanskih filijala i skoro 5,3 miliona poštara u celom svetu. Pošta Srbije je ovim povodom izdala emisiju prigodnih poštanskih maraka „Dan marke – 150 godina od prve dopisnice”, a motiv na marki je verovatno najstarija sačuvana dopisnica kod nas, poslata 15. oktobra 1869. godine iz Novog Sada za Vrdnik. Takođe, u čast obeležavanja dana svetske poštanske zajednice, u PTT muzeju u Beogradu otvorena je izložba „Čestitke i razglednice – slali smo ljubav, poštovanje i radost”, koja prikazuje deo vredne kolekcije razglednica i čestitki, štampanih u periodu od 1880–1945. godine.

- Pošta Srbije svojom osnovnom delatnošću – komunikacijom i ostvarivanjem poštanskog saobraćaja sa celim svetom,

standardizuje poslovanje od svog nastajanja, a danas uspešno odgovara izazovima globalnog tržišta i elektronske trgovine, poručila je Mira Petrović, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije i dodala da Pošta svojom velikom infrastrukturnom i logističkom mrežom koju neprekidno unapređuje, čini da poštanske usluge budu dostupne i korisnicima u teško pristupačnim krajevima zemlje, jednako kao i privredi i društvu u celini.

MIra Petrović, Pošta Srbije

Foto: Pošta Srbije/I. Đukanović

- Za naš rast i razvoj zaslužni su zaposleni poslovično posvećeni ovom velikom sistemu, pa je posebno zadovoljstvo da danas pokažemo javnosti deo privatne kolekcije razglednica koleginice Jasmine Janković, koje potiču iz različitih epoha, ali njihove poruke govore univerzalnim jezikom, koji se uvek razume, pa čak i danas kada tehnologija preuzima primat, istakla je Petrović osvrćući se na temu izložbe koja će biti otvorena do 9. novembra.

Svetski poštanski savez je međunarodna organizacija koja koordinira poštanske politike i pravila između zemalja članica, a time i svetski poštanski sistem. Organizaciju čine 192 zemlje, udružene u cilju jedinstvenog i kvalitetnog obavljanja međunarodnih poštanskih usluga. Kneževina Srbija je, među predstavnicima 22 države osnivača, učestvovala u osnivanju Svetskog poštanskog saveza 9. oktobra 1874. godine u Bernu, a Pošta Srbije je član Saveza takoreći od osnivanja.

Poštari na ledu

Foto: Večernje novosti

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>