• 9

Mit je da u Švajcarskoj vozovi idu na vreme. Naš ne da je kasnio, nego se nije pojavio uopšte

Voz kasni u Švajcarskoj? Dešava se.

  • 9

Kad pomislite na Švajcarsku setite se i krilatice da je tamo sve...pa, "kao u Švajcarskoj". Tačno u sekund.  Vozovi su udobni, čisti i impresivno tačni, pročitaćete gotovo na svakom blogu o putovanjima. Međutim, uverili smo se da to baš i nije tako.

Naš voz ne da je kasnio, nego nije došao uopšte.

SBB (Švajcarska Federalna Železnica) vozi na relaciji Nojšatel - Cirih, destinacija koju je trebalo da pređemo za dva sata. Informisali smo se ranije da vozova ima u intervalu na oko 45 minuta pa se nismo brinuli da li ćemo stići na vreme na aerodrom.

Međutim, kada smo došli na stanicu i uredno kupili kartu do Ciriha, i pošli na peron, službenica nas je zaustavila i upozorila da "misli da voz kasni".

Pitali smo je koliko, na šta nam je odgovorila "nisam sigurna koliko, i da li će uopšte da stigne". To je bilo sve, ni njen kolega nije uspeo da nam da više informacija, ni zašto kasni, ni ništa slično. Savetovali su nas da sačekamo naredni koji, po redu vožnje nije bio na onih najavljenih 45 minuta, nego za sat i po.

Srećom, mi smo imali dovoljno vremena i kašnjenje, odnosno čekanje narednog polaska nije nam poremetilo planove i stigli smo na let.

Ipak, sat i po vremena na stanici nije prijatno po hladnom švajcarskom vremenu, ali sve se ipak oprosti kada kasnije pukne pogled na božanstvene predele koje bi svakako trebalo obići baš vozom.

Ukoliko se odlučite za voz, da znate da kada kupite kartu u bilo kojoj od SBB kancelarija (ili na samom aerodromu), nije potrebno ništa posebno uraditi pre ulaska u bilo koji voz, ne treba vam nikakva rezervacija za voz, niti je potrebno da je bilo gde poništite. Potrebno je samo da ga pokažete kondukteru u vozu kada se to od vas traži.

I potrebno je da uđete u ispravnu klasu voza. Postoji otprilike jednak broj vagona za putnike prve i druge klase i ukoliko ne uđete u ispravnu klasu ili ukoliko nemate kartu, plaćate kaznu po “flat” tarifi od nekoliko desetina švajcarskih franaka. Ako budete imali sreće, ljubazan kondukter će vas zamoliti da se prebacite u drugi vagon.

Inače, razlika u kvalitetu među klasama nije posebna (dok cena jeste). Praksa je da u drugu klasu idu đaci, studenti, porodice, a u prvu klasu uglavnom poslovni ljudi. Lako možete da ih pomešate, zato pre ulaska u sam voz obratite pažnju na broj vagona i oznake.

U međuvremenu, uživajte u veličansvenom pogledu i imajte na umu da u Švajcarskoj nije sve tačno kao švajcarski voz, ili to beše važi samo za sat?

Video: Kažete da su kod nas nesnosne gužve u prevozu? Ovde ljudi ulaze kroz prozor!

(Telegraf Biznis/V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanikus

    Nasi vozovi su bolji!,dok stignes zaboravis gde si krenuo:)

  • s

    I u drugoj klasi putuju poslovni ljudi, ne samo u prvoj

  • stvarno?

    kazi da 10 voza u ch kasne . a koliko voza u srbiji stigne na vrame? ni jedan

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke