• 11

Stabilnost javnih finansija i privredni rast ključni, Vučić s misijom MMF

Vučić je zahvalio šefu Misije i Međunarodnom monetarnom fondu na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi u Srbiji i dodao da očekuje nastavak uspešne saradnje, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

  • 11

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

- Srbija je posvećena daljem sprovođenju ekonomskih reformi, povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije, naglasio je predsednik Vučić, dodavši da su stabilnost javnih finansija i privredni rast i razvoj ključni za dalji ekonomski napredak. On je prihvatio kritike MMF na račun pojedinih javnih preduzeća i rekao da su tu potrebne temeljne reforme - navodi se u saopštenju.

Aleksandar Vučić MMF

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Šef Misije MMF Martejn je rekao da su ekonomski rezultati Srbije i dalje veoma dobri, uz očekivanje da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto u 2019. godini i četiri procenta u 2020. godini. On je konstatovao da su dobri fiskalni rezultati nastavljeni u prva tri kvartala tekuće godine, o čemu svedoči i suficit zabeležen u periodu od januara do avgusta 2019. godine.

Tokom susreta sagovornici su postigli dogovor o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a. Taj nivo bi obezbedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga, saopšteno je.

- Posebna tema sastanka ticala se strukturnih reformi, za koje je konstatovano da i dalje napreduju, ali da je potrebna jača posvećenost realizaciji u nekim oblastima, kako bi se podstakao potencijal Srbije za rast i ograničili fiskalni rizici - navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje:

- Predstavnici MMF su konstatovali da je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Oni su naglasili da bi vlasti Srbije, iako ove mere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, trebalo pažljivo da prate izvršenje budžeta do kraja godine, kako bi se obezbedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom -

Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novih fiskalnih pravila za period od 2021. godine, koja će pomoći da se obezbedi fiskalna održivost i očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti, zaključeno je u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fretg

    Bilo bi jako neozbiljno da Interpol primi laznu drzavu u svoje redove.

  • Mirka

    Spoljna politika Srbije donosi rezultate.

  • Vesna

    Srbija će ovim tempom razvoja dostići rast BDP-a od 3,5%.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke