• 1

Za desetak dana predlog budžeta, Mali najavio manje opterećenje na zarade

Već sada imamo spisak projekata koje ćemo nastaviti da radimo, rekao je Mali

  • 1
Ana Brnabić

Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC

Vlada Srbije će za desetak dana usvojiti predlog budžeta za narednu godinu, najavio je ministar finansija Siniša Mali i istakao da će budžet biti razvojni.

- Već sada imamo spisak projekata koje ćemo nastaviti da radimo - rekao je Mali u Vladi, na konferenciji za medije sa timom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji završava dvonedeljnu posetu našoj zemlji.

Ministar je naveo da će biti izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, za deonicu Surčin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surčin.

Zatim za beogradsku obilaznicu, deonicu most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok, brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega. Tu su i projekat mađarsko - srpske železnice, rekonstrukcija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad.

- Izdvojili smo i značajna sredstva za rehabilitaciju puteva i unapređenje bezbednosti saobraćaja - rekao je Mali.

Kaže da će se ići na stopu rasta od četiri odsto u 2020. godini, što pokazuje da se privredni rast ubrzava, kao i da će biti planiran budžetski deficit od 0,5 odsto.

Mali je kazao da će se ići na dalje smanjivanje opterećenja na zarade, sa 62 na 61 odsto.

- Idemo sa daljim smanjenjem oprerećanja na zarade - naglasio je ministar finansija.

Najavio je da će od 1. januara početi implementacija švajcarskog modela povećanja penzija, odnosno indeksacije penzija.

- To je fer i pošten model, koji predviđa povećavanje 50 odsto od rasta inflacije, a 50 odsto od prosečnog rasta plata - naveo je Mali.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>