• 1

Prve reakcije sporazuma o Bregzitu - funta se vinula u nebo

Ojačao i evro

  • 1

Britanska funta je uzletela na petomesečni maksimum u odnosu na dolar, nakon što su čelnici Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva potvrdili da je dogovoren nacrt sporazuma o Bregzitu.

Funta je u jednom trenutku skočila na čak 1,2988 dolara, dotakavsi tako petomesečni maksimum, prenosi CNBC. Evro je, takođe, ojačao prema dolaru, skočivši za 0,5 odsto.

Akcije na berzama širom Evrope porasle su za 0,75 odsto, odmah nakon što je saopšteno da je postignut dogovor o Bregzitu, a po dobicima su prednjačile deonice banaka.

Britanski premijer Boris Džonson je preko Tvitera objavio da je postignut odličan novi sporazum koji ponovo vraća kontrolu. Britanska agencija Rojters je citirala predsednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera koji je rekao da je postignut nacrt sporazuma.

- Tamo gde postoji volja, tamo ima i sporazuma - postigli smo ga! To je fer i izbalansiran sporazum za EU i Britaniju koji svedoči o našoj posvećenosti da se pronađe rešenje - rekao je Junker.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>