• 37

Švajcarci nam poklanjaju 150.000 franaka, a samo 21 opština se javila da uzme pare!

Od juna prošle godine svi gradovi i opštine u Srbiji imaju i zakonsku obavezu da uključe građane u proces donošenja odluka kako će se trošiti novac iz investicionog dela budžeta. Za švajcarski program sufinansiranja javila se samo 21 opština

  • 37

Već godinu i četiri meseca opštine u Srbiji imaju zakonsku obavezu da uključe građane u odluke kako će se trošiti sredstva iz investicionog dela budžeta koji uglavnom dolazi od poreza na imovinu.

Sada će program švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu" da sufinansira 21 lokalnu samoupravu u Srbiji, iznosom od 150.000 franaka, za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava koje smo pomenuli.

- Pozvali smo 41 lokalnu samoupravu, a javilo se njih 21, sa planom kako će zajedno sa građanima uraditi nešto za unapređenje opština i gradova u kojima žive. I do sada je bilo primera da se finansiraju projekti koje građani izglasaju, ali nije bilo formalno usvojenih programa koji podrazumevaju zajednički rad lokalne samouprave i građana za neko javno dobro - rekao nam je dr. Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu“.

Neke od prijavljenih opština žele da sprovede model direktnog učešća građana, u kome bi neformalne grupe građana predlagale projekte, ali i učestvovale u finansiranju kroz volonterskirad, dok će druge raditi na rodno i manjinski odgovornim projektima.

Praksa je pokazala međutim, da su opštine spremne da sprovedu tu zakonsku obavezu ali da nisu sigurne na koji način. S druge strane, istraživanja koja je uradio tim za švajcarski program, pokazala su građani nisu zainteresovani da se uključivanje u odlučivanje. Dodatno, oni koji bi i hteli, nemaju poverenja da će optšine zaista dogovoreno da sprovedu i ispune.

Užice primer dobre prakse

Poređenja radi, u Švajcarskoj je to regulisano ustavom već 100 godina.

- Treba vremena da se ljudi naviknu da mogu da učestvuju u tako važnim odlukama i da ono šta su izglasali opština i uradi. Cilj programa i jeste da opštine ohrabrimo da se prijave - kaže Milić.

On je kao dobar primer naveo Grad Užice koji je izašao u susret zahtevima udruženja građana i tamo gde nisu imali dovoljno novca, volonterski rad građana su računali kao novac. Uspeli su tako i da obezbede sredtva i budu sufinansijeri, a i da građani dobiju ono što zapravo žele i što smatraju da im je neophodno u njihovom naselju.

Spisak opština koje su se javile 

Opštine koje su se javile za švajcarski program: Trstenik, Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Rekovac, Kula, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bojnik.

(Vesna Bjelić/v.bjelic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    Samo 4 od 21 iz Vojvodine? A koliko je od onih ostalih 20 od 41 bilo iz Vojvodine? Svi, ha? Nema šanse! Dokle će Vojvodina biti zadnja rupa na Srpskoj svirali?

  • R R

    Nama svi nesto poklanjaju i doniraju a spoljni dug svakog sata se uvecava.

  • Bemako

    Kakva steta gradonacelnik Valjeva nije bio obavesten

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke