• 3
 ≫ 

U selima Srbije ima starica koje nisu imale više od dva para obuće u životu. Ovo je pomak napred

 ≫ 

U Srbiji se godišnje baca 250.000 tona hrane ili u proseku 35 kilograma po osobi!

  • 3
Banka hrane

Foto: Pixbay

Prvi put će u Srbiji biti moguće da se samo jednim klikom donira hrana, zahvaljujući novoj digitalnoj platformi, koja će pomoći da se poveća količina hrane koja se donira, a samim tim i broj korisnika Banke hrane Beograd koji dobijaju obroke.

Digitalnu platformu zajedno će realizovati Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i kompanija Delez Srbija. Ovo je na neki način, nadogradnja projekta "Pomažemo da imaju i oni koji nemaju“, koji se od 2015. godine realizuje u 35 gradova u Srbiji i zahvaljujući kome 9.000 socijalno ugroženih građana svakodnevno dobija hranu iz više od 70 organizacija korisnika Banke hrane.

Do sada je donirano više od 3.000 tona hrane. Ovim projektom uspostavljen je princip korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Novu digitalnu platformu za doniranje hrane u Srbiji razvija IT tim UNDP-a i ona je osmišljena tako da mogu da je koriste sve kompanije koje budu želele da se priključe ovoj inicijativi. Doniranje viškova hrane doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, dok istovremeno utiče na smanjenje emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje proizvodi organski otpad.

Banka hrane

Foto: Promo

Potpisan je i Memorandum o saradnji na razvoju zajedničke onlajn platforme koja će omogućiti da svi koji imaju viškove hrane da je u realnom vremenu doniraju.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je u Srbiji jedna četvrtina građana u riziku od siromaštva i da je ove godine za socijalnu pomoć izdvojeno 126 milijardi dinara.

- Doniranje hrane preko Banke hrane treba da bude model i za druge kompanije - rekla je Đukić Dejanović.

Dodala je da država mora imati dva koloseka, jedan da stvara uslove da što više ljudi živi od svog rada i da ima što manje onih kojima je potrebna socijalna pomoć, ali i da ugroženima pomogne.

U Srbiji 400.000 dece na ivici siromaštva

 

Istakla je da u Srbiji ima 400.000 dece koja su u riziku od siromaštva i da se moraju mapirati svi pojedinačni slučajevi kako bi se mogao utvrditi prioritet u dodeli pomoći.

- U selima Srbije ima starica koje nisu imale više od dva para obuće u životu i to je izazov za sve nas - rekla je.

Potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa u Delez Srbija Milana Jević Gledović rekla je da ta kompanija četiri godine donira voće i povrće Banci hrane.

Dodala je da je ta kompanija za prve tri godine donirala 3.000 tona hrane, a cilj je da se asortiman proširi na sveže mleko i mlečne proizvode i druge artikle.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da se u Srbiji godišnje baca 250.000 tona hrane ili u proseku 35 kilograma po osobi.

- Hrane ima dovoljno i niko ne bi ostao gladan da se ne baca, već se pravilno distribuira - rekla je Fransin Pikap.

Istakla je da se razvijaju i projekti koji bi prikupljali plastiku i reciklirali je i da su pokrenuti u Indiji, a da vlade i kompanije treba da stvaraju uslove za cirkularnu ekonomiju.

Predsednica Udruženja Banke hrane Radmila Ivetić rekla je da 70 organizacija svakog meseca podeli 75 tona voća i povrća socijalno ugroženim gradanima međju kojima su majke sa decom, deca bez roditelja, penzioneri i invalidi.

- Cilj nam je da dobijemo što više hrane i da donacije budu redovne, a digitalna platforma će nam omogućiti da se na jednostavan način vidi u kom marketu ima viška neprodate hrane koja, umesto da se baci, može da se podeli - rekla je.

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    19. oktobar 2019 | 09:48

    Tih 400 hiljada dece je u vecini slucajeva na ivici siromastva jer su roditelji lenji...sela orazna njive zarastaju u korov a mi pametujemo o gladi...kukamo na drzavu sto ne pomaze lecenje dece a onda u glasanju za jednu Lunu ili Kiju sakupimo skoro 10 miliona €...licemerno do bola...

  • Kostadin

    20. oktobar 2019 | 08:46

    Dobitnici socijalne pomoći kada dobiju socijalu prvo kupe cigarete pa alkohol pa onda gledaju rijaliti i glasaju. Gledaju rijaliti celu noć pa se bude oko dva popodne . Za ostalo ih baš briga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>