• 1

"Fijat" sprema modele na struju: Stižu potpuno električni džipovi

Grupacija "Fijat Krajsler automobili" izgradiće sledeće godine kompleks za montažu baterija vredan 50 miliona evra u Torinu

  • 1
Najbrži SUV-ovi Jeep Grand Cherokee Trackhawk

Foto: Fiat Chrysler Automobiles

Posle dužeg vremena "Fijat" je povukao strateški potez, koji će se odraziti i na fabriku u Kragujevcu.

Grupacija "Fijat Krajsler automobili" izgradiće sledeće godine kompleks za montažu baterija vredan 50 miliona evra u Torinu.

To će omogućiti elektrifikaciju 13 novih modela i vratiti "Fijat" na svetsku scenu, a postavlja se pitanje kakva je šansa za modifikaciju našeg modela "500 L", prenosi RTS.

"Fijat" se na ovaj potez odlučio jer proizvodnjom električnih vozila, u budućnosti izbegava milionske kazne po pooštrenim evropskim propisama o emisiji izduvnih gasova. Pet milijardi evra trenutno je najveća investicija u Italiji u nove tehnlogije.

- Planiramo uvođenje 13 novih ili osveženih modela od kojih će 10 biti isključivo na struju. Prvi se očekuje ''fiat 500'' čija proizvodnja počinje u drugom kvartalu 2020. Planiramo dosta i hibridnih, ali i plagin hibridnih vozila - kaže Pjero Golijeri iz "Fijata".

Ove tehnloške izmene će svakako uticati i na izbor novog modela ili modifikaciju već postojećeg koji se proizvodi u Kragujevcu, kažu analitičari.

- Mislimo da je budućnost u elektrici i u hibridinim verzijama, naročito u plagin hibridima koji mogu preko dana da idu na struju u gradu, a kada treba tu su SUS motori za duža putovanja - kaže Golijeri.

Proizvodnja plagin hibridnih džipova se očekuje u Detroitu, a naznačeno je da će se proizvoditi i potpuno električni džipovi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    30. oktobar 2019 | 21:31

    Nije to nista, mi cemo uskoro proizvoditi letece aute... 😊

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>