• 1

Greška u pisanju i skandinavska enigma: Kako su neki od najpoznatijih brendova dobili svoja imena

Svi znamo za najveći i možemo slobodno reći i najuticajniji pretraživač na svetu. Ali kako je "Google" dobio svoje ime?

  • 1
Ikea Srbija

Foto: Promo

Kreativnost i jednostavnost nekih od najuspešnijih brendova ono su što ih čini prepoznatljivima. Međutim, načini na koji su neki dobili ime su zanimljiviji nego što se misli.

Google - greška u pisanju

 

Svi znamo za najveći i možemo slobodno reći i najuticajniji pretraživač na svetu. Ali kako je "Google" dobio svoje ime?

Kada su bili na prvoj godini studija na Univerzitetu Stenford, Leri Pejdž i Sergej Brin već su imali ime za svoju potencijalnu firmu. To ime bilo je "Googol" zbog broja "gugol"koji označava broj.

Ali, Pejdž je krivo napisao taj broj i umesto "googol", napisao je "google". Ostalo je, kako kažu, istorija.

Novi Google Gugl logo

Foto: Tanjug/AP/Google

IKEA - skandinavska enigma

 

Osnovana 1943. godine kada je njen osnivač imao samo 17 godina, IKEA se razvila iz firme koja prodaje sve tipove predmeta u jednu od najpoznatijih firmi na svetu.

Međutim, oni koji ne pričaju švedski uvek su se pitali šta IKEA tačno znači na tom jeziku.

Ime je akronim prva dva slova imena osnivača Ingvara Kamprada, farme gde je odrastao: Elmtaryd i grada na jugu Švedske gde se farma nalazila: Agunnaryd.

Pepsi - piće za probavu

 

Kao i većina sličnih pića, Pepsi se prvobitno prodavao kao lek za probavne tegobe. Međutim, piće je bilo toliko popularno da je doktor koji ga je pripremio odlučio promeniti ime iz "Bradovo piće" u "Pepsi-Cola".

Danas je to jedno od najpoznatijih pića na svetu.

Pepsi

Foto: AP/Tanjug

McDonald's - osnivači brze hrane

 

Poduzetnik Ray Kroc zaslužan je za širenje i samu franšizu, ali ime dolazi od prezimena osnivača "brze hrane" - Mauricea i Richarda McDonalda.

Prvi McDonald's restoran otvoren je 1948. godine, a na meniju je bilo samo nekoliko jela. Braća McDonald su, međutim, ubrzo standardizovala proces pripreme i prodaje hrane koji je bio jako uspešan i koji im je omogućio da svoje menije prodaju po nižim cenama.

Uskoro su i arhitekturu restorana prilagodili toj standardizaciji, što je razlog za slavne zlatne lukove koje krase njihove restorane.

Mekdonalds, brza hrana, big mek

Foto: AP/Tanjug

Zara - kada inspiracija dolazi iz filma

 

Kada je tajkun Amancio Ortega razmišljao kako da nazove svoju firmu, prvobitno je razmišljao da franšizi da ime "Zorba," po liku iz filma "Grk Zorba," budući da je bio veliki obožavatelj filmova Anthonyja Quinna.

Međutim, kratko pre otvaranja prve radnje, shvatio je da se nalazi pored kafića s istim imenom. Stoga je Ortega uzeo znak na kojem je pisalo ime dućana, dodao slovo "a" i zamenio slovo "b," piše portal Brightside.

Lidl - po bivšem poslovnom partneru

Lidl je dobio naziv tako što je osnivač Schwarz kupio prava da kompanija nosi naziv po njegovom bivšem poslovnom partneru koji se prezivao Lidl. Njegovo prezime, naime, znači "crno".

(Telegraf Biznis/Bright side/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>