• 2
 ≫ 

Baloni su svuda oko nas, upozorava nobelovac. Sledi novi kolaps tržišta

 ≫ 

"Znaće da propadaju, ali neće imati gde"

  • 2

Nobelovac Robert Šiler, koji je predvideo pad akcija 2000. i 2007. godine, kaže da su ovoga puta mehuri svuda, uključujući akcije, obveznice i stambene prostore.

On je poručio investitorima da će doći u situaciju u kojoj će znati da propadaju, ali da neće imati izbora.

Ovo upozorenje dolazi na devedesetogodišnjicu pada berze 1929. godine. Tada, SAD i ostale industrijske zemlje su ušle u Veliku depresiju, najgori i najduži ekonomski pad u istoriji zapadnog industrijskog sveta, koji je trajao do 1939.

Šiler je rekao da očekuje samo 4,4 procenata prosečnog godišnjeg povrata u američkim zalihama u narednih 30 godina. Takođe je izrazio zabrinutost zbog obveznica, koje i dalje predstavljaju jednu od najzanimljivijih sektora imovine dok investitori traže sigurnost.

- Čini se da je ovaj balon koji se pumpa povezan sa ljudima koji ne obraćaju dovoljno pažnje, razmišljajući jednostavnom logikom ... to se ne može loše završiti - rekao je. A naprotiv, upozorava, "te stvari će u jednom trenutku biti one koje će dovesti do potopa".

Govoreći o tržištu nekretnina, ekonomista je rekao da je i to u mehuru.

- To je opet kao 2005. godine ... San Francisco i L.A. već usporavaju - rekao je, objašnjavajući da je to "loš pokazatelj", jer se ta tržišta već godinama povećavaju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>