• 2

Baloni su svuda oko nas, upozorava nobelovac. Sledi novi kolaps tržišta

"Znaće da propadaju, ali neće imati gde"

  • 2

Nobelovac Robert Šiler, koji je predvideo pad akcija 2000. i 2007. godine, kaže da su ovoga puta mehuri svuda, uključujući akcije, obveznice i stambene prostore.

On je poručio investitorima da će doći u situaciju u kojoj će znati da propadaju, ali da neće imati izbora.

Ovo upozorenje dolazi na devedesetogodišnjicu pada berze 1929. godine. Tada, SAD i ostale industrijske zemlje su ušle u Veliku depresiju, najgori i najduži ekonomski pad u istoriji zapadnog industrijskog sveta, koji je trajao do 1939.

Šiler je rekao da očekuje samo 4,4 procenata prosečnog godišnjeg povrata u američkim zalihama u narednih 30 godina. Takođe je izrazio zabrinutost zbog obveznica, koje i dalje predstavljaju jednu od najzanimljivijih sektora imovine dok investitori traže sigurnost.

- Čini se da je ovaj balon koji se pumpa povezan sa ljudima koji ne obraćaju dovoljno pažnje, razmišljajući jednostavnom logikom ... to se ne može loše završiti - rekao je. A naprotiv, upozorava, "te stvari će u jednom trenutku biti one koje će dovesti do potopa".

Govoreći o tržištu nekretnina, ekonomista je rekao da je i to u mehuru.

- To je opet kao 2005. godine ... San Francisco i L.A. već usporavaju - rekao je, objašnjavajući da je to "loš pokazatelj", jer se ta tržišta već godinama povećavaju.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke