• 3
 ≫ 

Kako Bregzit utiče na Srbiju, i ko će to prvi osetiti na novčaniku

 ≫ 

Dešavanja oko Bregzita imaju uticaj na sva tržišta, pa i na naše, domaće.

  • 3
Bregzit Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Evropske unije pristali su da produže rok za Bregzit do 31. januara 2020. godine.

Novi rok je, kako su poručili iz EU, "fleksibilan", a Velika Britanija može da napusti Uniju i pre roka ako sporazum o izlasku odobri parlament u Londonu. Poslanici u Britaniji trebalo bi ove nedelje da glasaju o predlogu premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore za 12. decembar.

Koliko god se možda činilo da je ovo na "dugom štapu" i da nema uticaja po nas - ima.

- Nije tačno da ne utiče, ta vrsta geopolitičkog događaja može da prouzrokuje nestabilnost, posebno na tržištima. Ne samo Bregzit, tu je situacija u SAD, Kini, Nemačkoj, kada se ukrste, komplikuju situaciju - kaže za naš portal profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija ne daje notu optimizma da će privreda evrozone imati rast.

Drugo, kaže on, Fed će verovatno nastaviti sa svojom politikom obaranja kamatnih stopa, koliko god da je trenutno izražena doza skepse.

- Američki predsednik Donald Tramp će vršiti i dalje pritisak da se to čini, jer je on pobornik slabog dolara - kaže Đukić.

Ističe da su to sve efekti na tržišta sva, pa i na Srbiju.

- Dolar će jačati, Fed će morati da obara kamate. Upravo je i činjenica da američka privreda jača, a da evropska nema šanse da se približi tom rastu. Oni koji se zadužuju u dolarima, odnosno takva vrsta jačanja nikome neće odgovarati - isitče profesor.

On sumnja da će Boris Džonson dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu, a sve su to, dodaje, elementi koji ukazuju da će tržišta da reaguju i da može posledično biti problematično.

Video: Britanija se suočava sa najvećom političkom krizom u 21. veku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>