• 0
 ≫ 

Danak petomesečnih protesta: Hongkong ulazi u recesiju

 ≫ 

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada ekonomija zabeleži pad dva tromesečja zaredom u poređenju sa prethodnim kvartalima

  • 0
Hongkong protest maska Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Hongkong, pogođen petomesečnim protestima koji su kulminirali tokom vikenda, suočava se s recesijom i teško da će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je gradski zvaničnik zadužen za finansije.

- Protesti su zadali veliki udarac našoj ekonomiji - rekao je ministar finansija Pol Čan, dodajući da preliminarne procene BDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tomesečja, što upozorava na tehničku recesiju.

Kada nastaje recesija?

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada ekonomija zabeleži pad dva tromesečja zaredom u poređenju sa prethodnim kvartalima.

Prema njegovim rečima, biće "izuzetno teško" postići godišnji ekonomski rast od 0 do 1 odsto, koliko je prognozirala vlada pre izbijanja protesta.

Policija Hongkonga suzavcem u nedelju je ponovo rasterala na hiljade demonstranata s maskama na licima koji su se približili četvrti Kovlun te je ponovo odbacila optužbe o policijskoj brutalnosti u neredima proteklih meseci.

Protesti u Hongkongu buknuli su pre skoro pola godine zbog sve većeg mešanja Kine u Hongkong koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli "jedna zemlja, dva sistema" kako bi se očuvale slobode koje nisu zagarantovane u ostatku Kine.

Video: Da li u Hong Kongu počinje kišobran revolucija ili novi svetski rat

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>