• 0

Za utaju poreza 1.400 osumnjičenih, otkrivena šteta 12 milijardi dinara

Prema dostupnim podacima objavljenim na sajtu Poreske uprave, krivičnim prijavama do početka ovog meseca je obuhvaćeno više od 1.400 osumnjičenih za utaju poreza

  • 0

Poreska uprava Srbije podnela je od početka godine 1.034 krivične prijave zbog izbegavanja plaćanja poreza u visini od 12,2 milijarde dinara.

Prema dostupnim podacima objavljenim na sajtu Poreske uprave, krivičnim prijavama do početka ovog meseca je obuhvaćeno više od 1.400 osumnjičenih za utaju poreza.

Oni su prema podacima nadležnih počinili 1.378 krivičnih dela.

Pri ovim krivičnim delima izbegnuto je plaćanje poreza veće od 12,2 milijarde dinara što je za 58,15 odsto, odnosno 4,5 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine.

Poreska policija je inače tokom ovog meseca učestvovala u razotkrivanju grupe lica iz Subotice, Beograda, Pančeva i Vranja za koje se sumnja da su neosnovano iskazivali iznose za povraćaj PDV-a i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranja novca od preko 441 miliona dinara.

Po prijavama poreskih organa u ovoj godini, uhapšeno je 158 lica, što je dva puta više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci.

Otkriveno je 83 "fantom" i "peračkih" preduzeća koja predstavljaju, kažu u Poreskoj, glavne generatore sive ekonomije.

Danas je saopšteno da je uhapšeno lice iz Pančeva koje je vodilo firmu za prodaju polovnih automobila i za nešto više od godinu i po, kroz krivično delo poreske utaje, oštetilo republički budžet za više od 14,4 miliona dinara.

Nedavno je oduzeto više od 20 tona duvana, preko pola miliona paklica cigareta, kao i više 20 tona alkoholnog pića i 22 tone nafte i derivata.

Ovog meseca obelodanjene su i tri akcije suzbijanja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda pri kojima je oduzeto preko 5,2 hiljade paklica odnosno 323 kilograma rezanog duvana bez dokumentacije o poreklu.

Poreska policija je u prvih devet meseci privremeno oduzela i robu bez dokumentacije kojom se trgovalo preko ineterneta a čija vrednost iznosi 71 milion dinara.

Najviše je oduzeto ženske brendirane garderobe, tehnička roba, kozmetika i alkoholno piće.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari