• 1
 ≫ 

Antić: U Srbiji se uveliko razvijaju biogasna postrojenja

 ≫ 

Novim merama i prema akcionom planu za ostvarivanje ciljeva iz obnovljivih izvora energije predviđeno je da se u Srbiji izgradi maksimum 30 megavata iz postrojenja na biogas

  • 1

U Srbiji se uveliko razvijaju biogasna postrojenja i već je na mreži 21,2 megavata struje iz tog izvora energije, a oko 25 projekata je u nekoj fazi realizacije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je istakao da je do 2016. godine, kada je vlada donela određena podzakonska akta u toj oblasti, bilo jedva nešto više od četiri megavata instalisanih kapciteta, iako biomasa i biogas predstaljvaju najznačajniji resurs kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

- Srbija raspolaže sa oko 5,6 miliona tona ekvivalentne nafte godišnjeg potencijala proizvodnje energije iz obnovljih izvora, od čega biomasa i biogas sa oko 3,3 miliona tona. Novim merama i prema akcionom planu za ostvarivanje ciljeva iz obnovljivih izvora energije predvideli smo da se u Srbiji izgradi maksimum 30 megavata iz postrojenja na biogas - rekao je Antić i dodao da će taj cilj biti prevaziđen.

Kako je naveo, na mreži je već 21,2 megavata, a u statusu privremenog povlašćenog proizvođača je 24,67 megavata.

- Tako da na tih 21,2 megavata, gotovo 25 megavata projekata su u nekoj fazi realizacije. Tako da ćemo tih predviđenih 30 megavata značajno prevazići. I po tom osnovu će biogas biti jedini segment koji će apsolutno dostići ciljeve koje smo planirali u našoj strategiji - naglasio je Antić.

Stručni skup, koji su organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike i program Nemačko-srpske razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz te oblasti.

Antić je rekao da je razvijati projekte na biogas najkompleksnije pošto moraju da imaju zaokružen sistem od sirovine do tehnologije i zahvalio partnerima iz Nemačke na pomoći našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>