• 0

Reno je odbio Fijat, ali Pežo ga je dočekao raširenih ruku

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje

  • 0
Reno Fijat znak

Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Fijat Krajsler i Pežo PSA saopštili su da će udružiti snage putem razmene akcija na fifti-fifti osnovi, kako bi formirali četvrtu najveću svetsku grupaciju u sektoru proizvodnje automobila, javlja Rojters.

Upravni odbori dveju kompanija dali su ovlašćenja svojim timovima da okončaju razgovore i zaključe obavezujući memorandum o razumevanju u narednim nedeljama, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih proizvođača automobila.

Predsednik Fijat Krjslera Džon Elkan će predsedavati udruženom grupom, dok će glavni izvršni direktor Pežoa Krlos Tavares biti njen generalni direktor.

Dogovor dolazi u trenutku kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom tražnje i nastoje da razviju tehnološki naprednije, čistije modele automobila kako bi ispunili sve oštrije propise protiv zagađenja vazduha.

Procenjuje se da će ovo spajanje, kada bude završeno, generisati sinergiju od 3,7 milijardi evra (4,1 milijarda dolara) godišnje, bez ikakvog zatvaranja pogona, navodi se u saopštenju.

Pre zaključenja ugovora, Fijat Krajsler će svojim akcionarima isplatiti specijalnu dividendu od 5,5 milijardi evra i podeliti im akcije u svojoj robotičkoj jedinici Komau, dodaje se dalje.

Pežo će svojim deoničarima podeliti 46 odsto akcija u svojoj fabrici za proizvodnju auto delova Foresija.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je ovaj dogovor, ocenjujući da će to ovim automobilskim grupacijama obezbediti potreban minimum sredstava za ulaganje u čistije tehnologije i za ispunjavanje zahteva industrije.

Udružena grupa, čije će sedište biti u Holandiji, imaće Upravni odbor od 11 članova. Šest članova će biti iz Pežoa, uključujući glavnog izvršnog direktora Tavaresa, a među preostalih pet iz Fijat Krajslera biće predsedavajući Elkan.

Akcije zajedničke kompanije će biti listirane na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku, navodi Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>