• 0

Želite da pokrenete biznis? Imate na raspolaganju 300 miliona dinara

Program je novi, razvojni podsticaj privredi Srbije

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro i malim privrednim društvima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za započinjanje sopstvenog biznisa i razvoj poslovanja od sutra je na raspolaganju novi nacionalni "Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja", koji predviđa ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju od 300 miliona dinara.

Program ima za cilj sveobuhvatnu podršku i predstavlja snažan razvojni podsticaj privredi Srbije, rečeno je na predstavljanju u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da je to potpuno novi program koji je sasavim konkretan i dobar projekat za sve, kao i da se sa njim otvara novi vid finansiranja.

Naglasio je da će moći da dobiju sredstva pomoći po veoma povoljnim uslovima, to jest kamatama, kao i bespovratana sredstva.

- Sada imate institucionalni put kako da dođete do prvih sredstava, zatim možete da naučite kako se vodi posao, kako se pravi biznis plan, kako da zajedno sa odeljenjem PKS sarađujete. Takođe, da naučite sve po pitanju poreza, zakonodavstva... - rekao je Čadež.

Kako je rekao, ranije za dobijanje pomoći je bilo potrebno da već imati otvorenu radnju ili firmu, dok je sada dovoljno da zainteresovani sami imaju ideju i znaju šta hoće i da to razrade sa PKS.

Minijaturni ljudi, novac, finansijski koncept

Foto: Shutterstock

Svi koji žele da zaočnu posao će moći da se jave svim regionalnim privrednim komorama koje su u sistemu PKS, dodao je Čadež.

Taj program podrške koji je usvojila Vlada Srbije proistekao je kao rezultat aktivnosti definisanih Memorandumom o saradnji Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke (KfW) iz 2018. godine. Realizovaće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i PKS kao partnera u implementaciji.

Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja obuhvata sve ključne aspekte podrške neophodne za uspeh start ap projekata - petodnevnu obuku za izradu poslovno - investicionog plana, povoljne bankarske kredite kod komercijalnih banaka, partnera u projektu, garanciju za kredite banaka partnera, bespovratna sredstva (grant) korisnicima koji uspešno otplate kredit u iznosu do 20 odsto ukupnog investicionog ulaganja koje se finansira u okviru Programa (maksimalan iznos bespovratnih sredstava 360.000 dinara).

Zatim povoljni bankarski krediti u maksimalnom iznosu od 3,6 miliona dinara dodeljivaće se za finansiranje investicija (nabavku proizvodne opreme, mašina, postrojenja, sadnica, kupovinu ili adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora) kao i za obrtna sredstva, uz povoljne uslove otplate i pogodnosti u vidu niže kamatne stope koja je fiksna u maksimalnom iznosu od 5,99 odsto na godišnjem nivou.

Još jedna od pogodnosti za korisnike kredita je ta da kolateral može biti samo predmet finansiranja, kao i da su maksimalni troškovi i naknade koje banka naplaćuje korisniku kredita do jedan odsto jednokratno.

Sada se po prvi put u kreditiranju početnika u biznisu uključuju i komercijalne banke čime se značajno proširuje dostupnost podrške.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>