• 0
 ≫ 

Agencija za zaštitu životne sredine obeležila 15 godina rada

 ≫ 

"Građani treba da imaju pravovremene i precizne informacije o stanju životne sredine"

  • 0
15 godina rada agencije za zastitu zivotne sredine Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Časlav Vukojičić

Životna sredina biće među vodećim temama na agendi međunarodnih institucija i u budućnosti, a veoma je važno da građani imaju mogućnost da se svakodnevno informišu o stanju u toj oblasti, odnosno kvalitetu vazduha, vode i drugim parametrima, rečeno je na obeležavanju 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine.

Direktor Agencije Filip Radović ukazao je da građani treba da imaju pravovremene i precizne informacije o stanju životne sredine.

- To je bila naša najvažnija misija tokom svih ovih godina- da približimo životnu sredinu običnom čoveku i damo podatke o tome u kakvom okruženju živi i radi - istakao je direktor Agencije.

Radović je rekao da je ta institucija uspela da se izbori za mesto na međunarodnoj sceni.

15 godina rada agencije za zastitu zivotne sredine Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Časlav Vukojičić

- Najbolji pokazatelj toga je da smo po izbijanju krize sa aerozagađenjem zakazali za narednu godinu sastanak sa predstavnicima svih evropskih agencija u Beogradu na tu temu - rekao je Radović.

Podsetio je da prošle godine Agenciju posetio direktor Evropske agencije za životnu sredinu koji je rekao da smo spremni da postanemo član te institucije i pre nego što Srbija postane deo EU. Harmonizovali smo propise sa evropskim standardima po pitanju opreme, tehničkim kapacitetima i stručnost, istakao je Radović.

Naveo je i to da raste i količina novca koji dolazi u takozvani "zeleni ekološki fond".

- Uspeli smo da dobijemo najmoderniju laboratoriju za ispitivanje vode i vazduha i da postanemo savremena institucija. Danas građani mogu da prate podatke o vazduhu, vodi, obavljamo monitoring svih ulaznih i izlaznih voda, popisali smo sve kontaminirane lokacije - poručio je Radović i dodao da ekološki problemi postoje decenijama, i da se godinama nije ulagalo.

Radović kaže i da se uspelo u tome da se implementacijom najsavremenijih rešenja podignu ekološke takse za tri ili četiri puta.

- Važno je da nastavimo da radimo i ukazujemo na probleme jer ulaganje u životnu sredinu nije trošak, već investicija u bolju budućnost - istakao je Radović.

Naveo je o da se 12, 03 odsto BDP izdvaja za oblast žiivotne sredine.

15 godina rada agencije za zastitu zivotne sredine Foto: Agencija za zaštitu životne sredine/Časlav Vukojičić

- Srbija je krenula putem ekonomskog opravka i kako se ona razvija, tako ćemo ulagati više u životnu sredinu i pokušaćemo da lokomotivu-ekologiju nakačimo na taj voz u pravcu kuda je krenula Srbija - istakao je Radović.

Pomenuo je da je ostvarena i dobra saradnja sa predstavnicima inostranih agencija i stručnjacima.

Obeležavanju 15 godina rada Agencije za zaštitu životne sredine. prisustvovao je i direktor italijanskog nacionalnog Instituta za zaštitu životne sredine i istraživanje Luka Demikeli.

- Srbija može biti ponosna na to što ima ovakvu Agenciju za životnu sredinu sa kojom imamo dobru saradnju koju smo i podigli na viši nivo - rekao je Demikeli.

Ako radimo i sarađujemo, možemo rešiti mnoga ključna pitanja u ovoj oblasti, dodao je on.

Seith Sigel, američki biznismen, pisac i aktivista, koji je autor najboljeg teksta Njujork Tajmsa sa 2015. godinu, "Neka bude voda: Izraelsko rešenje" ukazao je da je važno da se Srbija u budućnosti pozabavi problemom tretmana otpadnih voda, jer to predstavlja veliki rizik po zdravlje stanovništva.

Naveo je primer Izraela ističući da ta zemlja nije rešenje donela na prečac, već se o tome razmišljalo duži vremenski period.

- Tokom sedamdeset godina uloženo je više milijarde dolara, Izrael je shvatio da će imati problem sa vodom i razmišljao o tome unapred i izgradio poseban infrastrukturni sistem za preradu otpadnih voda koji je doveo do toga da na primer, 90 dosto otpadnih voda sada može da se koristi u poljoprivredi - istakao je Demikeli.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>