• 0
 ≫ 

Usvojen Predlog budžeta za 2020: Mali objašnjava gde će ići više novca

 ≫ 

Ministar finansija istakao je da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda, odnosno na povećanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povecanje javnih investicija, i poresko rasterecenje rada.

  • 0

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu, kojim se predvidaju ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara, što daje predvideni deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da je budžet za 2020. godinu razvojni, da se njime postiče dalji razvoj privrede i da je za sledeću godinu projektovan realni rast privrede od 4 odsto.

Što se tice privrednog rasta u ovoj godini, ohrabruju procene za treci kvartal, po kojima privredni rast iznosi 4,7 posto, tako da ocekujemo da privredni rast do kraja godine bude i iznad projektovanih 3,5 posto. Ulaganje u obrazovanje i inovacije će omoguciti da Srbija nastavi sa visokim i održivim rastom ekonomije. Srbija pokazuje da može da ostvari visoke stope rasta bez obzira na usporavanje EU ekonomija. Prema aktuelnoj Fiskalnoj strategiji, projekcija javnog duga za centralni nivo države za 2020. godinu je 50,3 odsto BDP, rekao je Mali.

"Ravnomerna raspodela"

Ministar finansija, saopštilo je resorno ministarstvo, istakao je da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povecanje životnog standarda, odnosno na povecanje plata i penzija za oko 1,3 odsto BDP, podsticaj rastu kroz povecanje javnih investicija, i poresko rasterecenje rada.

Sednica Vlade Republike Srbije, 14. mart 2019 Foto: Vlada Republike Srbije

On je dodao da se ovim predlogom budžeta oznacava završetak procesa konsolidacije javnih finansija i oznacava pocetak razvoja.

U budžetu je izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije za naše najstarije sugrađane. Prema tzv. švajcarskoj formuli, penzije ce sledece godine rasti za 5,4 odsto. Kada je rec o kapitalnim investicijama, u predlogu budžeta je u tu svrhu predvideno 198,9 milijardi dinara, a najveci deo tih sredstava se odnosi na saobracajnu i železnicku infrastrukturu. To znaci da se ovim budžetom oznacava pocetak realizacije Nacionalnog investicionog plana, naveo je Mali.

Povećali smo iznos za unapredenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa ovogodišnjih 23,7 milijarde dinara, na 59,4 milijardi dinara za sledecu godinu. I ono što je posebno važno, povecali smo iznos izdvojenih sredstava za lecenje retkih bolesti, koji ce iznositi 2,4 milijarde dinara, rekao je Mali.

Moravski koridor, Pojate - Preljina...

On je precizirao da su, kada je rec o infrastrukturi, izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobracajnice Ruma - Šabac - Loznica, zatim za deonicu Obrenovac - Ljig, za deonicu Surcin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surcin, za beogradsku obilaznicu (deonica most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok), brzu saobracajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega.

U nacrtu budžeta su i projekat mađarsko-srpske železnice, kao i rekonstrukcija železnicke pruge Niš - Dimitrovgrad.

Ministar je istakao i da je strateški cilj Vlade Srbije smanjenje nezaposlenosti, i podsetio da ce se izmenama Zakona o porezu na dohodak gradana, koji ce se uskoro naci u skupštinskoj proceduri, olakšati novozapošljavanje.

Aleksandar Vučić MMF Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Njime ce, kako je kazao, poslodavci imati oslobadanje od poreza na zarade i od poreza na PIO ukoliko zaposle lice koje u toku ove godine nije bilo u radnom odnosu.

U prvoj godini ce imati oslobodenje od 70 odsto, u drugoj 65 odsto i u poslednjoj 60 odsto. Planirano je oslobađanje od doprinosa za PIO u celosti prve godine, sledece 95 posto i trece 85 posto.

Više para za obrazovanje i inovacije

Na taj nacin, napomenuo je Mali, Srbija ce se po stopi nezaposlenosti približiti zemljama Evropske Unije.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije. Nastavlja se projekat ”Povezane škole” koji ce omoguciti da do septembra 2020. na brz internet bude povezano ukupno 1.000 škola, kao i opremanje još 10.000 digitalnih ucionica. Kako bi omogucili najbolje uslove za rad za ucenike budžetirana su sredstva za opremanje racunarskih kabineta u preko 400 škola. U budžetu za 2020. su opredeljena sredstva za renoviranje desetine zgrada osnovnih i srednjih škola, naveo je ministar finansija.

Sredstva za Fonda za inovacionu delatnost su i u ovom budžetu povećana, dok je za podršku razvoju preduzetništva obezbedeno tri milijarde dinara. Kao podrška razvoja nauke udvostrucena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.

Za razvoj inovacione infrastrukture su obezbedena sredstva za završetak Data centra u Kragujevcu, kao i sredstva za završetak Naucno-tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu.

Znacajnim povecanjem budžet Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu je omogucen dalji razvoj eUprave uvodenjem novih servisa poput Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, kaže se u saopštenju.

Ministar finansija je zakljucio da ocekuje da ce sledece godine Srbija nastaviti ubrzani razvoj i da je dobra potvrda dosadašnjih rezultata to što je zemlja napredovala za Duing biznis listi Svetske banke za cetiri mesta, kao i što je rejting agencija Fitć povecala kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“, sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a rejting agencija Moody’s unapredila izglede za povecanje kreditnog rejtinga Republike Srbije sa „stabilnih“ na „pozitivne“.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>