• 0

Princ aminovao, na berzu izlazi kompanija koja će zaseniti sve ostale

Da li će nadmašiti Alibabin IPO

  • 0

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman složio se da Inicijalna javna ponuda deonica (IPO) državnog naftnog giganta "Aramko" bude objavljena u nedelju, naveli su neimenovani izvori.

- Prestolonaslenik je konačno dao zeleno svetlo - rekao je jedan izvor agenciji Rojters.

Zvaničnici i savetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrednost što je moguće bližu dva hiljade milijardi dolara uoči očekivanog izlaska na berzu u nedelju, navode izvori.

Iako je prestolonaslednik Mohamed početkom 2016. godine vrednost kompanije procenio na tu sumu, bankari i dobri poznavaoci prilika kažu da je vrednost "Aramka" niža, hiljadu i petsto milijardi dolara.

No, čak i po toj ceni, "Aramko" bi i dalje vredeo barem 50 odsto više od najvrednijih svetskih kompanija, Majkrosofta i Epla, od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko jedne hiljade milijardi dolara.

Rijad na saudijskoj berzi želi da izlista udeo od jedan do dva odsto kako bi prikupio najmanje 20 do 40 milijardi dolara. Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, "Aramko" će nadmašiti "Alibabin" IPO vredan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svetu.

Kotiranje deonica na berzi je centralni deo plana prestolonaslednika da uzdrma saudijsku ekonomiju i diversifikuje je dalje od nafte.

Od kada je kotiranje prvi put najavljeno 2016. godine, nekoliko puta je odlagano. Princ Mohamed želi na kraju da kotira ukupno pet odsto kompanije. Očekuje se da će međunarodna prodaja pratiti domaći IPO.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke