• 13

Omladinske radne akcije ponovo u modi: Svaki peti mladi čovek u Srbiji bi išao na ORA

Želimo da obnovimo tradiciju omladinskih radnih akcija i samoorganizovanja građana za društveno koristan rad i da aktivno doprinesemo obnovi seoskih domova kulture, puteva, škola, spomenika, izjavio predsednik Saveza udruženja učesnika ORA Momčilo Talijan na sastanku s ministrom Krkobabićem

  • 13

Jedna od najboljih tekovina stare Jugoslavije, Omladinske radne akcije (ORA) od početka 90-ih godina u Srbiji spakovane su u "folder zaboravljeno". Energija, mladost, bratstvo, jedinstvo i polet kojima su hiljade i hiljade mladih ruku podigle razrušenu domovinu ostali su samo u sećanjima starije generacije, sve do današnjih dana, kada je pitanje novog akcijaštva ponovo ponovo počelo da se provlači kao najpatriotskija premisa među mladima na ovim prostorima.

Radna akcija Delijski vis

Foto: Radna akcija Delijski vis

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije sastao se danas u Palati Srbija sa predsednikom Saveza udruženja učesnika ORA (Omladinske radne akcije) Srbije Momčilom Talijanom i razgovarao o mogućim vidovima saradnje ovog udruženja sa Nacionalnim timom za preporod sela Srbije.

- Omladinske radne akcije su ponovo u modi. Istraživanja pokazuju da svaki peti mladi čovek u Srbiji hoće da ide na radnu akciju. Nacionalni tim za preporod sela Srbije računa na njih, izjavio je Krkobabić nakon današnjeg sastanka i najavio Memorandum o saradnji sa ovim udruženjem u cilju što efikasnije realizacije Programa preporoda sela Srbije.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

Talijan je istakao spremnost udruženja da se uključi u ovu akciju i objasnio da ova krovna organizacija ima u svom sastavu 24 ogranka širom Srbije i već je sprovodila različite akcije po regionima: - Želimo da obnovimo tradiciju omladinskih radnih akcija i samoorganizovanja građana za društveno koristan rad i da aktivno doprinesemo obnovi seoskih domova kulture, puteva, škola, spomenika...

Ministar i predsednik udruženja ORA složili su se da očekuju da se na ovaj način doprinese i podizanju optimizma za ovako važan posao, od nacionalnog značaja. „Moramo zaustaviti gašenje sela Srbije, jer će sa njima nestati i cela Srbija“ rekao je ministar.

Kraljevo, Omladinska radna akcija, čišćenje, reka, uklanjanje, otpad

Foto: Tanjug/Saša Petrović

Sastanku je prisustvovao i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, akademik Dragan Škorić koji je izjavio „Radne akcije posebno doprinose motivaciji mladih ljudi, hajde da mlade iz gradova pomerimo iz kafića u lepote Srbije, gde bi zajedno sa mladima iz sela radili nešto korisno, nešto naučili a možda se i neko od njih opredeli da tamo i ostane“.

Telegraf.rs

Komentari

  • PRC

    Ovaj može da sakupi samo penzionisane omladince za radnu akciju.

  • PRC

    Ti krkobabići se borili protiv te jugoslovenske tekovine, kao i protiv zadrugarstva a sada to obnavljaju, baš licemerno.

  • 6y66

    Ja sam za, ko hoce nek ide, ko nece bolje da cuti i ne blebece gluposti! Ja bih za bolje sutra mog deteta od 7 godina isao uvek!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke