• 3
 ≫ 

Najveća nada arapskog princa i kompanija koja je zasenila druge, možda i nije tako velika

 ≫ 

Arapski gigant možda ne dosegne dva biliona

  • 3

Saudi Aramko je saopštio i da će i zvanično biti na berzi, odnosno započeo je pripreme za svoj dugoočekivani IPO, a saudijski zvaničnici su naftnog giganta procenili na dva dva biliona dolara, što je ujedno i rekordan nivo kada je reč o prvom listiranju.

Međutim, nekoliko banaka ocenjuje da kompanija vredi mnogo manje od toga, neke procene su gotovo 800 milijardi dolara niže od cifre od 2 biliona dolara.

Procena Banke Amerike, na primer, kreće se od 1,22 biliona do 2,27 biliona dolara. Goldman Saks je procenio Aramko na 1,6 biliona do 2,3 biliona dolara, pri čemu je Blumberg citirao banku da investitorima kaže da je "naš predloženi okvir procene zasnovan na dugoročnoj analizi i nije povezan sa kratkoročnom procenom učinka akcije kompanije. "

HSBC je procenio između 1,59 biliona i 2,1 biliona dolara, dok je francuska banka BNP Paribas dala neverovatno specifičnu cifru od 1,424394 biliona dolara.

Najprofitabilnija kompanija na svetu nije saopštila koliki će deo svojih akcija prvobitno biti na spisku, mada su izveštaji Rojtersa prošle nedelje objavili da je na 1 do 2%. Međutim, trebalo bi da objavi detaljan katalog 9. novembra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    4. novembar 2019 | 19:57

    800 milijardi manje od 2 biliona? 1 bilion je 1 milijarda ..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>