• 15

Kamioni sipaju gorivo usput a ne u Srbiji: Kako do veće potrošnje, a manjih akciza?

"Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju"

  • 15

Kamioni u tranzitu kroz Srbiju mogli bi da toče u našoj zemlji više goriva što bi uticalo da privreda bude znatno konkurentnija, a potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao ekološki najprihvatljivijeg goriva, bila bi znatno uvećana.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović dodaje na ovu ocenu da bi zato bilo dobro menjati akciznu politiku, navodeći podatke da je ukupan udeo prihoda od akcize na gorivo u budžetu Srbije proteklih godina bio između 11 i 13 procenata.

- TNG je ekološki najprihvatljivije gorivo i na raspolaganju je građanima Srbije, a ima najveću akcizu u Evropi - kaže Mićović.

Smatra da postoji prostor za redakciju akciza što bi smanjilo cene za dizel koji se koristi u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu i imalo pozitivne efekte na privredu.

Sadašnja akcizna politika nesporno ostvaruje značajan prihod republičkom budžetu jer su ukupna zahvatanja države u ceni goriva između 55 i 65 procenata, kaže Mićović.

- To je značajan udeo jer više od pola cene litre goriva uplaćujemo državi u budžet kada kupujemo na benzinskoj stanici - kaže on.

Međutim, kamioni se, objašnjava, snabdevaju gorivom negde usput a ne u Srbiji jer kupuju jeftinije gorivo i imaju povraćaj PDV-a.

Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju, smatra Mićović.

Ukupna potrošnja goriva u Srbiji već više godina ipak beleži rast što on objašnjava rastom ekonomije i prihoda. Znatno brže raste potrošnja dizela, nego benzina i TNG-a, kaže, a rast potrošnje dizela od pet odsto objašnjava potrošnjom u industriji, poljoprivredi i građevini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    Ma treba da poskupe gorivo minimum jos 20%

  • Ch

    Nisu ludi da sipaju u Srbiji jer je ubedljivo najskuplje u evropi i ja ne tocim u Srbiji!

  • Jugoistok

    25% smanjiti cene goriva ako hoćete da budete konkurentni..sa oklolnim zemljama..u Turkoj je oko 70 centi 1 l.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke