Srbija mora da zabrani pušenje na javnim mestima ako želi u EU! Sve do sada urađeno nije dovoljno

Naša zemlja će morati da poveća akcize na duvan i potpuno izbaci cigarete na javnim mestima

Poskupljenje cigareta i potpuna zabrana pušenja na javnim mestima mere su koje će da zadese pušače u Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, naveo je za "Politiku" Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima Srbije sa EU.

Naime, naša zemlja je u okviru Poglavlja 28, koje se tiče i javnog zdravlja, obavezna da preduzme i određene mere koje se odnose na ograničavanje upotrebe duvana. Mere koje su do sada preduzete poput delimične zabrane pušenja, tekstualnih upozorenja na kutijama cigareta, zabrane oglašavanja nisu dovoljne.

- Naši zakoni su samo delom usklađeni sa evropskim, ali potezi poput povećanja akciza na duvan i potpuna zabrana pušenja su ključni. Međutim, odluka o povećanju poreza treba da se donese samo ako je država spremna da se suprotstavi uz pomoć inspekcije i policije onima koji ovu priliku koriste za šverc cigareta - naglašava Lazarević.

Borba sa duvanskim dimom nije lako prošla ni u zemljama Evropske unije koje su se opirale strogim propisima Evropske komisije (EK). Ipak, EK je uspela da ustanovi svoje nadležnosti, pa danas pušačima u zemljama EU nije lako - duvan je prilično skuplji nego kod nas, a gotovo da nema kafića u kojem je moguće zapaliti cigaretu.

- Od 1. oktobra ove godine i Crna Gora je, dakle zemlja koja zavisi od turizma, uvela potpunu zabranu pušenja - navodi Lazarević.

Na nedavno održanom skupu organizacije Projekta Pravne podrške pregovorima, šef operacije u Delegaciji EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da nije reč o potpunoj zabrani pušenja, već "o obavezi države da obezbedi da se manje puši i da oni koji ne puše ne trpe posledice".

Duvanska direktiva iz 2009., koja je stupila na snagu 5 godina kasnije, između ostalog regulisala je i oglašavanje duvanskih proizvoda. Tako su zabranjene aromatične i slim cigarete, a uvedena su i obavezna obaveštenja na pakovanjima o posledicama pušenja.

- Bilo je ranije reči o osnivanju kol-centara koji bi pomogli onima koji odluče da ostave duvan, ali se do danas to nije ostvarilo - podseća sagovornik "Politike".

Video: Ostavio bebu u kupeu pa izašao da zapali cigaretu, voz u tom trenutku krenuo

(Telegraf.rs/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    U rusiji zabranili pusenje na balkonima

  • Mirjana Nikolic

    Vaš komentar*

  • Veki

    ispusim 5,6 na dan. mnogo radim nemam kad a i ovde se nigde ne pusi. da mogu pusila bih mnogo vise

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke