• 3

Hrvati i Bugari najnezadovoljniji građani Evropske unije, Finci najsrećniji

Najzadovoljniji ličnim finansijama su, pokazuje istraživanje Evrostata, Danci i Finci

  • 3
Prevara, novac, evri, Hrvatska Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Hrvati i Bugari spadaju među najnezadovoljnije građane Evropske unije, dok su na lestvici zadovoljstva životom na prvom mestu Finci, a iza njih po optimizmu slede Austrijanci, pokazuje novo istraživanje evro-statističara.

Naime, s prosečnom opštom ocenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvalitetu života dali prosečnu ocenu 5,4. Ocene kvaliteta života kreću se u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocena za potpuno zadovoljstvo.

Inače, prosečna ocena kvaliteta života građana EU u 2018. godini iznosila je 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocenjuju slabije od proseka Unije, pokazuju podaci Evrostata.

Dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj prošle godine u odnosu na 2013. godinu, kada je ocenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosečna ocena ostala je ista, 6,3.

Hrvatice, Hrvatica, navijačica, Hrvatska - Portugalija, EURO 2016 Hrvati među najnezadovoljnijima u EU, Foto: AP/Tanjug

Trend stagnacije ocenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocenjuju sa 7,6, što je iznad proseka EU.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata je, kako se čini, fiansijski, jer kako pokazuje istraživanje, svoju finansijsku situaciju Hrvati ocenjuju prosečnom ocenom 5,2, što je jedna od najnižih ocena u EU.

Manje zadovoljni svojom finansijskom situacijom od Hrvata u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosečna ocena dubinom džepa na nivou EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocena finansijske situacije u Hrvatskoj porasla je, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj svojoj finansijskoj situaciji davali ocenu samo 4,6.

Hrvati su pri dnu Unijine lestvice i po oceni kvaliteta odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Evrostata pokazuje da je prosečna ocena ličnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj prošle godine bila 7,5, što je ispod proseka Unije, u kojoj je ta ocena 7,9. Međuljudskim odnosima manje od Hrvata zadovoljni su samo Grci i Bugari.

Finci najsrećniji

Na Unijinoj lestvici zadovoljstva životom na prvom su mestu Finci, koji kvalitet svog života ocenjuju prosečnom ocenom 8,1.

Po optimizmu slede Austrijanci, koji su kvalitet života prošle godine ocenili prosečnom ocenom 8. Najzadovoljniji ličnim finansijama su, pokazuje istraživanje Evrostata, Danci i Finci, koji su svoju finansijsku situaciju ocenili prosečnom ocenom 7,6.

Najviše zadovoljstva ličnim odnosima pokazali su, pak, Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocenili prosečnom ocenom 8,6. Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupni kvalitet života oni su ocenili sa 7,3, što je na nivou proseka EU. Blizu proseka EU Slovenci su i po oceni finansijskog stanja, koje su ocenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Evrostata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    11. novembar 2019 | 16:14

    Bilo bi zanimljivo napraviti anketu sa Bugarima I Hrvatima koji zive na primer u Finskoj ili Austriji. Da li su tamo srecniji?

  • Boban

    11. novembar 2019 | 08:23

    Uparvo tako Hrvati su nesrecni sto imaju duplo vece plate od nas a mi Srbi smo srecni narod sto zivimo od danas do sutra sa nasim primanjima i sto ce mo ziveti bolje za maksimalno 3 do 5 godina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>