• 11

Kragujevac zabranjuje rad nedeljom u trgovini? Zaposleni očajni, imaju samo 2 slobodna dana mesečno

Poslodavci ih ucenjuju: "Ako vi nećete tako da radite, ima ko hoće"

  • 11

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih, od kojih su 70 odsto žene.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slobodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.

Takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih, jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek. Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(TelegrafBiznis.rs/Kamatica)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nataly

    Cudno da se ova incijativa poljavljuje u Srbiji kao i u Crnogj Gori u isto vreme. I ako smo dve nezavisne drzave preporuke su iz istog centra za vaspitanje banana drzava.U NL. Pardon Nizozemska Moze da se radi vikendom ali je satnica veca 50% za rad subotom a za rad nedeljom 100%

  • Nikola

    Niko neće da radi svaki dan u Kragujevačkom supermarketu, onaj ko hoće, taj je za mentalnu ustanovu.p

  • Mima

    A što moraju da rade i za dane verskih i državnih praznika to niko ne kontroliše.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke