• 3
 ≫ 

Regionalni mediji: Hrvatska traži od Srbije 148,5 miliona dolara

 ≫ 

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio devedesetih, piše list

  • 3

Hrvatska u postupku sukcesije imovine bivše Jugoslavije traži od Srbije 148,5 miliona dolara, piše danas zagrebački Večernji list.

U trenutku raspada bivše države, na deviznim računima SFRJ u mešovitim bankama u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara, tvrdi list. Dodaje da je taj novac, prema Sporazumu o sukcesiji, trebalo da se podeli između država naslednica, pri čemu je Hrvatskoj, kako navodi, trebalo da pripadne 23 posto ili 148,5 miliona dolara.

Kad je trebalo da počnu razgovori o podeli Srbija je, prema pisanju Večernjeg, navodno obavestila ostale države da na računima ima samo 56 miliona dolara odbijajući, kako tvrdi list, da objasni gde je novac.

Dalje se dodaje da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac, oko 690 miliona dolara, koristio devedesetih, prema tvrdnjama Večernjeg, za plaćanje inostranih dugova srpskih preduzeća, te da je Srbija navodno posebno instruisala banke da se on ne koristi za druge republike.

- Temu nestalih, odnosno protivpravno potrošenih sredstava, Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela zaduženog za nadzor sprovođenja sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda - piše u tekstu.

- Insistiraće da se sprovede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protivpravno potrošen - a očito jeste - da se nađe rešenje za kompenzaciju - kažu iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, piše Večernji.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mi

    13. novembar 2019 | 18:58

    A kad ce to Hrvacka da isplati meni milione eura zbog toga sto me je opljackala, proterala i unistila mi zivot, kad

  • Syam

    16. novembar 2019 | 01:42

    Ajde I mi da pocnemo da trazimo od Hrvatske . Sigurna sam da imamo sta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>