• 3

"Srbija nastavlja da privlači strane investitore"

Sedam odsto bolji napredak

  • 3
Izgradnja, ulaganje, dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova izjavila je na predstavljanju “Bele knjige 2019" da Srbija nastavlja stabilan napredak u reformama, kao i da se u regionu pozicionirala kao privlačno mesto za investiranje.

- Srbija nastavlja da privlači strane investitore i strane investicije rastu. Ima konkurente iz regiona, međutim, Srbija se već pozicionirala kao mesto privlačno za investiranje i kao takvu je i Fajnenšl tajms ranigrao po indeksu grin fild investicija na prvom mestu, što je veoma dobro - rekla je Mihajlova.

Prema njenim rečima, ove godine Srbija je ostvarila 41 odsto napretka u primeni preporuka iz Bele knjige iz 2018. godine, što je, navodi Mihajlova, više od prosečnih 30-40 odsto iz 2011. godine, kada je "Pregled realizacije preporuka" prvi put uveden.

Ove godine, dodaje, ostvaren je sedam odsto bolji napredak u poređenju sa prošlom godinom. Ona je pozdravila to postignuće, uz nadu se da će se taj pozitivan trend nastaviti u mesecima koji dolaze.

Navodi da je taj napredak ostvaren zahvaljujući tome što je 2017. godine formirana Radna grupa za brže sprovođenje preporuka iz Bele knjige.

- Stoga, čvrsto zagovaramo dalje ubrzanje reformi sa zajedničkim ciljem da se što više sledeće godine primaknemo 50 odsto u primeni reporuka iz Bele knjige - podvukla je Mihajlova.

Ističe da su tri ključna očekivanja Saveta od Vlade da nastavi i ubrza pristupne pregovore sa EU, što je način da se unapredi i poslovna regulativna i njena primena, zatim rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, kao što su strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća.

Treće očekivanje je, navodi Mihajlova, unapređenje primene zakona, posebno u oblasti poreza sa fokusom na reforme u devet prioritetnih oblasti - porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane, farmaceutska industtrija i opšti pravni okvir, sa akcentom na zakon o stečaju i deviznom poslovanju.

Savet stranih investitora, tokom 17 godina koliko posluje u Srbiji, doprineo je privrednom rastu u Srbiji kroz "Belu knjigu", kaže Mihajlova i dodaje da je cilj investitora da Srbija postane bolje mesto za poslovanje.

- Investitori su u Srbiji uložili 35 miliona evra i naše članice zapošljavaju 100.000 ljudi u Srbiji - ukazala je Mihajlova i dodala da angažovanje privrednika u izradi Bele knjige potvrđuje da su članovi Saveta posveći poslovanju u Srbiji i srpskom tržištu.

Bela knjiga je ključni proizvod kojim, više od decenije, Savet stranih investitora daje preporuke usmerene da podrže privredni rast i bolji životni standard građana Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cc

    13. novembar 2019 | 14:29

    Zato sto nam daju platu od 220€

  • Maki

    16. novembar 2019 | 00:33

    Kamo srece da je bar 220e, u Ks se radi za 1500, taman za racune, a sta da jedemo, iz kontejnera, posto narodna kuhinja nema. Nekada industrijski grad, a sada centar zamaskiran, fabrike unistene, samo rusevine. Ali se zato otvaraju elitni restorani gde jedna kafica kosta i do 350 din. Fenomenalno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>