• 0

Kineski pamuk je postao problematičan, a evo kakve to veze ima sa vodećim svetskim brendovima

Grupe za ljudska prava navode da su u Sinkjangu ujgurske manjine progonjene i vrbovane radi prinudnog rada. Veruje se da mnogi poznati brednovi koriste indirektno pamuk iz ove kineske provincije

  • 0

Svetski trgovci suočavaju se sa kontrolom zaliha pamuka poreklom iz Sinkjanga, kineske provincije preplavljene optužbama o kršenju ljudskih prava. Kina je jedan od najvećih proizvođača pamuka i večina useva dolazi upravo iz ove provincije.

Grupe za ljudska prava navode da su u Sinkjangu ujgurske manjine progonjene i vrbovane radi prinudnog rada. Veruje se da mnogi poznati brednovi koriste indirektno pamuk iz ove kineske provincije.

Na samom kraju lanaca snabdevanja nalaze se brendovi kao što su "H&M", "Esprit" i "Adidas", piše "Vol strit džurnal".

Pamuk, branje pamuka

Printskrin: Youtube/ Sixth Tone

- Ne možete da budete sigurni da nemate prisilnu radnu sangu u svom lancu snabdevanja ako pamuk dobijate iz Kine - rekao je Nejtan Ruser, istraživač sa australijskog Instituta za stratešku politiku.

Eksperti Ujedinjenih nacija i grupe za ljudska prava navode da Kina drži više od milion Ujgura i drugih pripadnika etničkigh manjina u logorima. Takođe navode da su ti kampovi napravljeni kako bi se tamo učio mandarinski kineski, da se tamo zaklinju na odanost predsedniku Si Đinpingu i kritikiju ili se odriču svoje vere.

Kina navodi da ti ljudi pohađaju "centre za sručno osposobljavanje" koji im pruža posao i pomaže im da se integrišu u kinesko društvo.

Ovaj region ključan je za proizvodnju pamika. Kina ukupno proizvodi 22 odsto pamuka na globalnom nivou. Prošle godine je čak 84 odsto kineskog pamuka došlo iz Sinkjanga.

Video: Proslava crvenog zmaja! kina obeležava dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke