• 8

Tabaković: Srbija kupila 30 tona zlata

Guverner dodaje da je inflacija u Srbiji i dalje niska i stabilna i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu

 • 8

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je centralna banka u oktobru kupila 30 tona zlata, prvi put na međunarodnom tržištu.

- Srbija može da se pohvali divezifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom - kazala je Tabaković na predstavljaju mesečnog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su bruto devizne rezrve NBS premašila 14 milijardi evra. Kupljeno zlato se, kako je rekla, drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centraloj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju.

- Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći - rekla je Tabaković.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Homonovo

  Сада када је цена врх Врхова , Килограм злата на Frankfortskoj Берзи кошта 44000 EVRA . То значи да је Прескупо за Куповину ?

  0
  0

  Podelite komentar

 • Dante

  Sta je tacno,Srbija kupila 30 tona ili 9 tona zlata.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Alex

  Neka mi objasni neko stručan, stvarno ne znam. Mi prodajemo sve rudnike zlata, drugi vade rudu a onda mi tu rudù ponovo kupimo. Ne razumem.

  9
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke