• 6

85 posto naših privrednika se bori da zaposli i zadrži odgovarajuće kadrove

Ova anketa sprovedena je na besplatnim radionicama "Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku"

  • 6

Više od 93 odsto vlasnika malih i srednjih preduzeća u Srbiji smatra da je neophodno da digitalizuju svoje poslovanje kako bi opstali na tržištu, a 64 odsto njih uspeva da isprati važne tehnološke promene.

To su pokazali rezultati upitnika koji su uključili odgovore gotovo 80 privrednika iz pet gradova u Srbiji - Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sombora i Užica.

Ova anketa sprovedena je na besplatnim radionicama "Kako podržati mala i srednja preduzeća u 21. veku", koje su Privredna komora Srbija u saradnji sa Regionalnim Privrednim komorama i kompanijom Vip mobile, organizovale s ciljem da otkriju najveće izazove sa kojima se lokalni privrednici suočavaju u radu, a zatim im ponude digitalizaciju poslovnih procesa kao rešenje.

Iako je 65 odsto vlasnika biznisa istaklo da efikasno upravlja vremenom, ispostavilo se da 98 odsto njih u svojoj firmi obavlja više različitih poslova, što navode kao veliki problem.

Takođe, 85 posto privrednika bori se da zaposli i zadrži odgovarajuće kadrove, navodi se u zajedničkom saopštenju organizatora ove ankete.

Iako umrežavanje smatraju izuzetno važnim, više od 97 odsto anketiranih istaklo je da, zbog nedostatka vremena i sredstava, nova poslovna partnerstva i dalje sklapa najviše na događajima u lokalnoj zajednici, zbog čega ne mogu da prošire krug saradnika onoliko koliko bi želeli.

Učesnicima ankete predočeni su koraci koji vode do efikasne digitalizacije poslovanja, kao i "Naša mreža", potpuno besplatan alat koji im može pomoći u ovom procesu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    Kao prvo, svi poslodavci u Srbiji neće da zaposle onoliki broj radnika koji je potreban za normalan proizvodni proces, već jedan radnik radi više poslova istovremeno, što smanjuje sam kvalitet obavljenog posla. Drugo, nijedan poslodavac ( mislim privatnik), neće dati realnu platu za posao koji radnik obavlja, treće, ima mnogo radnika koji se javljaju na oglase a da nemaju potrebne kvalifikacije za to mesto. Četvrto, radno vreme iako propisano ne poštuje se. Peto i najveći problem po meni je isplaćivanje zarada, jer mnogo veliki procenat firmi isplaćuje minimalac ili malo preko toga a ostatak na ruke, pa će veliki broj sadašnjih radnika imati veoma malu penziju. I naravno mnogo privatnika neće da šalje radnike na obuku od straha da posle sticanja znanja ne ode u drugu firmu. Sve ostalo navedeno je približno tačno. U unutrašnjosti je mnogo veći jaz u platama i stručnosti nego u Beogradu i Novom Sadu i većim industrijskim centrima u Srbiji.

  • Nije nego

    Izgubio kvalitet cenu. Proizvodi se roba za ino trziste a kod nas je glavna zarada na trgovini. Za poslodavce kojima trebaju strucnjaci nema mogucnosti da postigne cenu, pa nema ni za platu strucnjacima. I oni zato odlaze. Zanatlija ima više nego potrebe jer je tu kvalitet radtegljiv i nedostatak se ne odrazava na poslodavca vec na korisnike usluga. Poslodavca za to nije briga, malo placa i zanatlije i tehnicari odose. Ostaju stariji koji ne mogu da odu.

  • Bocki

    Ma gde je bre pravljena ova anketa?! U Srbiji sigurno nije, ako jeste onda nije verodostojna!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke