• 0

Najskuplja bizarna odluka ikada: Prodali "doživotne karte" da pobede krizu. Skupo su ih koštale

Osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadomestili manjak gotovine, odlučili su na tržište da izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom.

  • 0

Svaka kompanija barem jednom napravi neku grešku. Neke od njih brzo sve reše i zaborave, dok druge mogu čak i nakon dužeg perioda kompaniji da naprave još veći problem.

Jednu takvu, potpuno bizarnu odluku, koja se danas smatra za najskuplju u istoriji moderne avio-industrije, pre 38 godina donelo je vođstvo "Amerikan Erlajnsa".

Naime, osamdesetih godina prošlog veka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadomestili manjak gotovine, odlučili su na tržište da izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom.

Pravo na kupovinu ove karte po 250.000 dolara jednokratno imali su najčešći putnici avio-kompanije. Uz tada nazvanu kartu AAirpress, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gde god i kad god požele tokom celog života.

Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioce ili člana porodice.

Zapravo, ova investicija je bila svojevrsna obveznica. Umesto naplaćivanja dividende u gotovini svojim mušterijama su isplaćivali dividendu u vazdušnim putovanjima. AAirprass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je kompanija dobila preko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Ali, ispostavilo se da je ishitrena odluka avio-giganta na kraju više koštala nego što je vredela, te da je "Amerikan erlajns" bio primoran opozvati AAirpass trima klijentima.

Naime, neki kupci su vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je investicioni bankar Stiv Rotštajn iz Čikaga, koji se svoju Aairpassa kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dve desetine 1.000 puta leteo za Njujork, 500 za London, San Francusko i Los Anđeles. U Tokio je otputovao čak 120 puta, 80 puta u Pariz i Sidnej, te 50 puta u Hongkong.

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskorišćavali ovu kartu bio je Žakes Vrom. Za razliku od Rotštajn on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na senvič s prijateljem u drugi grad, s vremenom slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo je da radi i po celom svetu.

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>