• 29
 ≫ 

Bombonjera u obliku "velike Albanije" na srpskim rafovima: Njena prodaja krši Ustav

 ≫ 

Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitno mora da bude i sklonjen sa rafova

  • 29

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova" čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Minstarstva trgovine.

Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji.

Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitmo mora da bude i sklonjen sa rafova.

- U prodavnici sam naišao na bombonjeru "Kamila", koja naoko izgleda lepo i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u Srbiji stoji zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio - svedoči vidno razočaran građanin Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram

MADE WITH LOVE. MORELLO. #KAMILACHOCOLATE ❣️ . . . #kamilachocolate #chocolate #prizren #kosovoA post shared by Kamila Chocolate (@kamilachocolate) on

 

Hitna reakcija

 

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

- Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. S toga ne bismo smeli da dozvolimo da na rafovima viđamo proizvode sa kosovskom deklaracijom. Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik "velike Albanije" - što je direktna provokacija za svakog našeg građana.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakava način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

- Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da još stoji u rafovima u prodavnica - požalio se razbesneli potrošač.

Jasni propisi

 

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvm načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.

Video: Albanska deca poziraju sa znakom orla ispred spomenika srpskim žrtvama

(Telegraf.rs/Zaštitnik potrošača)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meksa

    18. novembar 2019 | 21:05

    Ne razumem sta je ovde u obliku velike Albanijje? Oblik je normalan I standardan za bombonjeru , e sad sto zemlja porekla ima na etiketi to je za inspekcije posao. Samo znate nas Srbe , mi ce mo svacije kupiti samo nase necemo , ili sve brendove domace su nam kupile komsije.Da vidimo hoce li Saranovic kupiti KRAS? Volimo MILKU vise od Simke, Galije I Najlepsih Zelja ! Stark je kupljen od strane Hrvatskog konzorciuma . Na kraju krajeva cemu se cuditi ? Mi nismo kao drzava njima uvek reciprocne mere , oni se lece po nasim institutima slobodno putuju sa nasim pasosima I drzavljanstvima . Mi to cak njima nismo ni ponistili . Tako da oni korist sve pogodnosti nase zemlje , dugove vracamo njihove , pa ako nas oni ne priznaju bar mozemo dugove I dokumenta da im ponistimo.

  • Srbin

    18. novembar 2019 | 22:47

    srpska posla...srbi se jako često sprdaju sa svojom istorijom ali i budućnosti pa zašto to onda nebi radili i srpski neprijatelji?...posebno je to izrazeno u beogradu gdje se ljudi srbstva veoma često i stide...sutra će im poslati kraš bobonjeru u obliku jasenovca...beogradjani više vole hrvatski izmet od svoje pite

  • Baskijan

    18. novembar 2019 | 20:44

    Najlepse zelje cokolade su nezamenjive,hvala vam arnauti Al ja jedem Srpsko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>