• 41

Građani Srbije bez privilegija za odlazak u Nemačku, a ovo su dve najvažnije stvari koje se menjaju

Ubuduće će biti teže otići na rad u Nemačku

  • 41

Provera znanja nemačkog jezika i uvođenje starosne granice za stanovnike Zapadnog Balkana koji bi da emigriraju u Nemačku novine su Zakona o emigraciji čija primena će početi 1. marta 2020. godine, kažu u Nemačko-srpskoj privrednoj komori.

Na konferenciji za novinare, direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da će stanovnicima Zapadnog Balkana biti dosta teže otići u Nemačku jer, dodaje, više neće uživati priviligije u odnosu na stanovnike iz drugih delova sveta.

Naveo je da će ubuduće znanje nemačkog jezika stanovnika Zapadnog Balkana koji bi da odu u Nemačku morati da bude na visokom nivou, što ranije nije bio slučaj.

Takođe, kaže, postojaće starosna granica, koja ranije nije postojala.

Berlin, Nemacka

Foto: Pixabay

Knap, međutim, nije precizirao do koje starosne dobi će stanovnici Zapadnog Balkana moći da odlaze u Nemačku, ali je najavio da će o novim rešenjima nemačkog Zakona o emigraciji biti reči u petak, 22. nvembra u Beogradu, na konferenciji "Zapadni Balkan i nemačka privreda: Investicije - Dobavljačke inicijative - Mobilnost", koja se organizuje sa nemačkim Ministarstvom privrede.

- Na konferenciji želimo da razjasnimo sva pitanja u vezi sa novim zakonom. Bitno je da javnost dobije prave informacije šta će se menjati - rekao je Knap i dodao da će na tom skupu biti reči o tome kako će u buduće izgledati procedure.

Kaže i da Nemačka uvodi propis koji će važiti za stanovnike celog sveta.

Osim emigracije u Nemačku, Knap kaže da će na konferenciji u petak biti analizirano stanje zajedničkih projekata, govoriće se o nemačkim investicijama u Srbiji, a biće predstavljena nemačka incijativa za nalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović naveo je da je raznolikost tema kvalitet manifestacije "Serbian Visions", a da će takva vrsta razgovora doprineti da kompanije i privreda kroz svoje aktivnosti stvaraju bolje uslove za poslovanje, ali i bolje uslove za život.

Najavio je da će u okviru tog mulitkongresa PKS potencirati četiti teme i to sertifikaciono telo, elektronski pečat i potpis, predstavljanje mape puta cirkularne ekonomije za koju kaže da je odgovor za unapređenje efikasnosti i smanjenje zagađenja životne sredine, uštedu i nove načine poslovanja budući da je za neku kompaniju sirovina ono što je za neku drugu otpad.

Vesović kaže da će jedna od tema biti i podrška investicijama i da će to biti prilika da se predstavi pravi pregled podsticaja za privedu, uključujući podsticaje i na republičkom i na lokalnom nivou.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan Tengri

    Tona migranata, treba prvo njih uhlebiti. A i boli ih, cena naše radne snage je skočila, koliko god mi bili u fazonu mi smo jeftini, postoje mnogp jeftiniji. I ne kažem, ne trebamo da radimo za male pare. I ne moramo se hvatati nemačke. Amerika, UAE, Švajcarska, Skandinavija, Engleska, S. Arabia... Radio sam u nemačkoj, sad sam u Dubaiu... Ma kakva nemačka ljudi, sirotinja su oni za ovo ovde!

  • Bojan

    Srbi uvijek imaju komentare na druge države i narode a sami nisu u stanju da srede sopstvenu.

  • NL

    Dobri stručnjaci i ljudi koji hoće da rade uvijek će naći posao u inostranstvu a oni koju kukaju i mrze Njemacku i Hollandiju bolje meka ostanu na rodnom pašnjaku. Takve ne trebamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke