• 2

Brnabić: Budžet nije predizborni, već razvojni, podići će standard i privredni rast

Vlada Srbije nastavlja da se ponaša odgovorno, čak i pomalo konzervativno, kaže premijerka

  • 2
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predlog budžeta za 2020.godinu doprineće daljem podizanju standarda građana i privrednom rastu, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije i poručila da budžet za iduću godinu nije predizborni, kako su to neki ranije radili, već razvojni.

Predlog budžeta za 2020. godinu je prvi put jedina tačka dnevnog reda, u skupštinu je stigao na vreme, a predviđa, između ostalog, povećanje penzija od 5,4 odsto od 1. januara 2020.godine.

Kao glavne karakteristike budžeta, Brnabić je navela održiv deficit opšte države od 0,5 odsto BDP ili oko 30 milijardi dinara, ravnomernu raspodelu fiskalnog prostora na poevćanje standarda, podsticaj rasta kroz povećanje javnih investicija i poresko rasterećenje zarada.

Brnabić je dodala da je projektovan rast BDP-a od četiri odsto i prosečna inflacija od dva odsto.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako je objasnila, predlog budžeta predviđa bolja primanja građana, unapređene zdravstvene zaštite, bolje uslove za školovanje dece i dalju modernizaciju obrazovnog sistema, ulaganja u kulturu, u sportsku infrastrukturu, podršku pronaltalitetnoj politici… Prema njenim rečima, predlog budžeta za 2020. predviđa do sada rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, oko 260 milijardi dinara, što će, kako kaže, svakako podstaći i dalji rast BDP.

Budžetom se, kako kaže, predlaže dalje povećanje ulaganja u infrastrukturu i, nakon godine u kojoj je završen kompletan Koridor 10, kao i važne deonice na Koridoru 11.

Ona je dodala da sledi godina u kojoj će biti otvoren novi investicioni ciklus - izgradnja Moravskog koridora, izgradnja Fruškogorskog koridora, dalja izgradnja autoputa ka BiH i Republici Srpskoj, početak izgradnje tzv. autoputa mira ka luci Drač i drugo.

- Ova ulaganja u infrastrukturu, u bolje puteve i železnice, u povezivanje gradova i opština u Srbiji, ali i Srbije sa regionom, znače mnogo bolji kvalitet života svih naših građana - nove investicije, lakši plasman robe na strana tržišta, manje interne migracije, bolje prilike i jednake uslove za život za sve građane, ma gde u Srbiji oni živeli - istakla je premijerka.

Ukazala je da Vlada Srbije nastavlja da se ponaša odgovorno, čak i pomalo konzervativno, da ni u jednom trenutku ne bi ugrozila fiskalnu stabilnost.

- Budžet je napravljen tako da ne ugrožavajući stabilnost javnih finansija i tempo smanjenja javnog duga, podignemo životni standard stanovništva, stimulišemo privatnu potrošnju i ubrzamo privredni rast - poručila je Brnabić.

 

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>