• 16

Takse na srpske proizvode 100%, glasila je vest. Godinu dana posle, ovo su najveći gubitnici

Nemamo više dole ni ''Bambi'', ni ''Dijamant'', ''Viktorije'', ''Sunoka''...

  • 16

Tog utorka, posle podne, pre godinu dana, regionom se proširila vest da su prištinske vlasti podigle takse na srpske proizvode na 100 odsto. A onda neverica, regovanje zvaničnika širom sveta i pitanje: "Da li se to šale?!".

Prvi je javnost o tome obavestio zamenik premijera Enver Hodžaj na svom nalogu na Tviteru, obrazloživši taj potez "agresivnom kampanjom protiv Kosova".

Danas, godinu dana posle, Srbija od 21. novembra 2018, zbog taksi od 100 odsto koje je uvela Priština, izgubila 395,7 miliona evra, odnosno u tolikoj vrednosti je manje robe isporučeno na Kosovo i Metohiju u odnosu na prethodne godine.

To je potvrdio i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić.

Pre uvođenja prištinskih taksi, izvoz iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju iznosio je na godišnjem nivou 445 miliona evra.

- Pedeset miliona koji su izvezeni, a tu je uključeno 10,5 miliona eklektrične energije, zatim 12,5 miliona robe koja je izvezena u decembru prošle godine kada za međunarodne brendove nije važila taksa od 100 odsto. To je 23 miliona, znači da je 27 miliona evra plasirano na KiM što je minimalno u odnosu na 440 miliona - rekao je Ljajić za RTS.

Srpski proizvodi na Kosovu, Kosovo, takse

Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, mi smo uvezli više robe sa KiM, 29 miliona evra robe je kupljeno, ali je to za 910.000 evra manje nego u periodu pre uvođenja taksi.

Najveće gubitke pretrpeli su NIS, koji je imao izvoz od 50,9 miliona evra, zatim Železara iz Smedereva, kao i kompanije iz prehrambene industrije.

- Nemamo više dole ni ''Bambi'', ni ''Dijamant'', ''Viktorije'', ''Sunoka''... - naveo je ministar.

Taj utorak doneo je loše vesti, ali naredni dani doneli su gore: užasne slike splajivanja srpskih proizvoda, a stanovnici Kačanika su i snimali ovu ovu akciju, koju su objavili na društvenim mrežama.

A zatim su slične vesti samo nastavile da se nižu:  Cene su odmah skočile u nebo, plazma na čak 7 evra. Oglasila se i Rusija poručivši da Kosovo počinje trgovinski rat, svi Srbi u Kamenici zatvorili su odmah svoje prodavnice, a nijjedan kamion iz Srbije nije mogao na KiM, čak ni izuzeti i tako redom.

Ljajić danas kaže da su osim naših, i kosovski proizvođači gubitnici koji su pronašli alternativna tržišta, ali sa većom cenom.

Prema njegovim rečima zemlje iz okruženja - Grčka, Mađarska, Bugarska, Slovenija i Hrvatska duplirale su svoj izvoz na KiM, dok je Makedonija povećala izvoz za 50 odsto.

- Oni su uvoz pića kompenzovali iz Austrije i Makedonije, uvoz benzina iz Makedonije, Grčke i Albanije, šećera iz Francuske i Poljske, ali cenu plaćaju njihovi potrošači jer su te cene veće u odnosu na srpske proizvode - naveo Ljajić.

Sada i kad bi taksa bila ukinuta, teško bi bilo ponovo plasirati robu na tržište Kosova i Metohije.

- Ekonomska šteta jeste ogromna, ali dugoročn efekti ovih taksi biće veliki, jer pored kampanje koja se vodi biće teško ponovo plasirati robu na tržište KiM - rekao je Ljajić.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB

    Ako je vec gubitak oko pola milijardi treba tu robu i proizvode plasirati u drugim drzavama koji su zainteresovani i tako se smanji gubitak ili cak mozda i profitira.

  • febo

    oni nama sankcije,mi njima autoput i mini sengen.bravo predsednice,samo nastavi tako

  • Bmk

    Bas mi nesto zao viktorije....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke