• 36
 ≫ 

4 mere kojima država nagovara radnike da ostanu u Srbiji

 ≫ 

Društveno odgovornim merama kao što su digitalizacija, stvaranje okolnosti u kojima građani mogu lakše da ostvare prava, izradom socijalnih karata, država podiže kvalitet života svih građana i time direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija, navodi ministar

  • 36
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

- Digitalizacija,

- Bolje okolnosti

- Socijalne karte

- Fleksibilno radno vreme

Ove četiri mere su samo primeri na kojima se intezivno radi kako bi se sprečio odliv radne snage.  Na primer, uvođenje fleksibilnog radnog vremena jedan je načina kojima se direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija, jer zaposleni mogu da balansiraju privatne i poslovne obaveze i da provode više vremena sa svojim porodicama.

Kako je najavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, društveno odgovornim merama država podiže kvalitet života svih građana i time direktno utiče na smanjenje ekonomskih migracija.

Zoran Đorđević

Foto: Ministarstvo za rad

- Kreiranjem novih radnih mesta i uređenjem tržišta rada poboljšava se materijalni položaj građana što je jedan od uslova prevencije ekonomskih migracija - naveo je ministar.

Đorđević je otvorio Okrugli sto na temu "Emigracija radne snage“ i tom prilikom naglasio da Vlada Republika Srbije, uz svestranu podršku predsednika, ulaže značajne napore u rešavanju pitanja ekonomskih migracija.

Đorđević je podsetio da je odlukom Vlade, a na predlog resora kojim rukovodi, u januaru osnovano Кoordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija čiji je cilj prevencija daljeg odlaska građana Republike Srbije u inostranstvo, podsticanje povratka stručnjaka iz dijaspore, kao i stvaranje poslovnog i privrednog ambijenta za dolazak stranih stručnjaka.

U toku je izrada ex-ante analize efekata, kao i Nacionalne Strategije o ekonomskim migracijama za period od 2021. do 2027. godine, rekao je ministar i dodao da će do kraja decembra biti održana i javna rasprava o nacrtu Strategije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Okrugli sto "Emigracija radne snage“ je prvi tematski Okrugli sto ove vrste, koji Republika Srbija organizuje kao aktuelni predsedavajući Jadransko – jonskom inicijativom i Strategijom Evropske komisije za Jadransko – jonski region (EUSAIR) od 1. juna 2019. godine.

Generani sekretar Jadransko-jonske inicijative NJ. E. Fabio Piljapoko zahvalio se ministru Đorđeviću na učešću na Okruglom stolu i istakao da je ovo prvi put da je na ovakvom događaju prisutan ministar za rad, što je za njega i ostale predstavnike nicijative izuzetna čast.

Video: Kako ubediti mlade ljude da ostanu u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    21. novembar 2019 | 15:26

    Pa sve nam firme zatvorise,koje su vredele.Oterane u stecaj da bi ih uvalili strancima i uzeli debele pare u svoj dzep.Plate nikad manje,a frljate se prosecnom platom.Nikako da shvatite da Jorgovankina i Bajatoviceva plata sa jos 98 ljudi koji primaju po 25000 daju prosek od 55 hiljada

  • Bolero

    21. novembar 2019 | 17:02

    E moj dragi ministre kasno si se setio. Imam troje dece i svo troje oh školujem, starija ćerka uskoro završava fakultet, dobila je Austrijsku stipendiju da nastavi tamo, naravno da se neće vraćati, ja joj ne dam, da dođe u neku firmu da joj šef bude neki Gasic, Vulin ili ne daj boze tata granata. Ovako će da odu i neka rade za strance, makar će neko da poštuje znanje. Treba mnogo vode da prođe Dunavom i Savom dok se neke stvari ne promene.

  • Sibin

    21. novembar 2019 | 15:10

    Sta se podrazumeva pod tim:bolje okolnosti????? Dajte bre platu normalnu I uslove za rad, to je broj 1!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>