Dolazak na posao od 7 do 9: Srbija uvodi fleksibilno radno vreme?

- Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji - istakao je Ðorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević najavio je da će njegovo ministarstvo predložiti svim državnim organima uvođenje fleksibilnog radnog vremena.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvelo je za svoje zaposlene fleksibilno radno vreme, prema kojem radnici mogu raditi najranije od sedam ili najkasnije devet sati, i na taj način rasporediti svoje osmočasovno radno vreme.

- Mi smo analizirali korišćenje fleksibilnog radnog vremena, kako u inostranstvu tako i velikim kompanijama. Uočili smo pozitivne efekete, od toga da su radnici bili zadovoljniji i efikasniji, a uz uštede. Prirodno je da smo mi prvi koji smo to uveli koji ćemo analizirati rezultati i da to bude model kako će svi drugi raditi ako se pokaže efikasnim - objasnio je Ðorđević za Tanjug.

Rekao je da ne sumnja u uspešnost fleksibilnog radnog vremena, ističući da je Ministarstvo bilo suočeno sa konkretnim problemom da su centri za socijalni rad i neka odeljenja u opštinama, kako boračka i dečija zaštita imala isto radno vreme, te su svaki dan dolazila rešenja pred kraj radnog vremena, zbog čega je postojala potreba da neki ljudi ostaju prekovremeno i da se plaćaju prekovremeni sati.

- Sada će moći rukovodioci da organizuju bolje radno vreme, i da nekima kažu da dolaze kasnije. Oni će biti zadovoljniji, a imaće svojih osam sati rada. Indirektno to je i veliki plus zbog brige o našim majkama, koje imaju malu decu, rade u Ministarstvu, a s obzirom da im je radno vreme od 7.30, a škola počinje u 8, postoji potreba da moraju da se snalaze šta sa detetom. Ovo je način da rukovodioci majkama daju mogućnost da decu odvedu u školu, da ne trpi posao, i to sve u skladu sa zakonom - rekao je on.

Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Ðorđević je istakao da je ovo prva mera u cilju poboboljšanja zadovoljstva zaposlenih na radnom mestu.

Na razna testiranja u svetu sa radnim vremenom, kaže da Ministarstvo gleda i osluškuje sve što se u oblasti rada čini u inostranstvu, ali dodaje da naša zemlja nema luksuz da eksperimentiše previše, već želi da koristi tuđa iskustva i budemo pametni bez "dečijih bolesti".

- Fleksibilno radno vreme je praksa u svetu u velikim kompanijama. Njihova analiza i njihovi sektori za ljudske resore kažu da su time zaposleni dosta produktivniji i srećniji - istakao je Ðorđević dodajući da će fleksibilno radno vreme biti predlog Ministarstva za sve državne organe.

VIDEO: Mladi iz ovog srpskog grada sve ređe odlaze, pokreću svoje biznise i lepo zarađuju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    Robstvo nikada nije prestalo,samo se promenuo nacin robovanja a okovi nevidljivi

  • sasa

    radim u velikoj energetskoj kompaniji u Srbiji,tako je već 35 godina,sami smo uveli i skraćeno rano vreme.

  • Pera kojot 🇩🇪

    Bas me zanima kako bi to izgledalo kod privatnika klizno radno vreme jos kad radis na gradjevini??? Kad radis kod privatnika koji je nezasit sa 10tocasovnik radnim vremenom, radnim subotama i nedeljama kao i drzavnim praznicima.,jer trazi jos i jos a sve pod velom da se ispostuju rokovi i da nebi placao kaznene penale... Mozda ce to zaziveti u drzavnim institucijama, kod privatnika gde je radnik obezvredjen smatran robom i potrosnim materijalom, NIKAD

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke