• 10

Mali: S povećanjem u januaru, penzije veće i do 19,4 odsto nego 2014.

Mali je još jednom zahvalio penzionerima što su podržali reforme

  • 10

Penzioneri će sa povećanjem penzija od 5,4 odsto u januaru, po švajcarskom modelu, imati veće penzije od 13,4 do 19,4 odsto u odnosu na one iz 2014. godine, kada su bile umanjene zbog minusa u budžetu koje je ostavila prethodna vlast, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

On je, tokom nastavka rasprave o predlogu budžeta za 2020. godinu, rekao da su penzije morale da budu umanjene 2014. godine, jer je, kako kaže, tokom vlasti Dragana Ðilasa od 2008. do 2012. godine javni dug porastao sa 8,7 na 17,7 milijardi dinara, kao i da je tada napravljen minus u budžetu od 748,9 milijardi dinara ili 7,6 milijardi evra.

- Za to vreme Ðilas je u svojim firmama prihodovao 619 miliona evra i ostvario dobit od 105 miliona evra. Tu je odgovor na vaše pitanje - poručio je Mali poslaniku SRS Nemanji Šaroviću, koji pitao kada će biti vraćen penzionerima "ogroman novac koji im je protivustavnim umanjenjem otet".

On je istakao da će sa povećenjm od 1. januara svi penzioneri imati veće penzije nego 2014. godine, od 13,7 do 19,4 odsto, te poručio da će one zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije i toj žrtvi penzionera nastaviti da se uvećavaju, kao i plate.

Šarović je prethodno rekao da je penzioneru sa, na primer, penzijom od 50.000 dinara pre umanjenja 2014. godine, za 47 meseci primene, kako ističe, protivustavnog umanjenja, ukupno uzeto 282.888 dinara.

Naveo je da to pokazuje njegova računica sa podacima koje je dobio od PIO fonda i to bez uračunate zakonske zatezne kamate koja bi morala da bude isplaćena penzionerima, kao i bez zakonskog uvećanja penzija na usnovu usklađivanja penzija sa rastom BDP-a i godišnjom inflacijom.

Video: Vučić: I ove godine ćete imati novi rast penzija i plata u javnom sektoru

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    Sta se više vracate na 2014 godinu.

  • Mira V

    Sta reci a ne zaplakati

  • Mima V.

    Nama ispod 30000, 5%,nije nista jel cene su uveliko ktenule i vec pojele povicu jadno i bedno_!!! a onima sa visokim primanjima bice jos bolje !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke