• 5

Hoćemo li stići iz Srbije do mora? Crnogorci se pitaju gde da nađu 270 miliona € za drugu deonicu

Ministar je istakao da druga deonica auto-puta neće biti finansirana novim zaduženjem

 • 5
autoput

Foto: Pixabay

Do kraja ove godine trebalo bi da bude zaključen ISDA aranžman, koji je pravni osnov za realizaciju hedging transakcije kod kredita za auto-put, a da se uslovi za prvu zaštitnu hedge transakciju definišu u toku 2020. godine, kazao je crnogorski ministar finansija Darko Radunović.

- Kao ozbiljna država, naravno, ne možemo se "kockati". Zbog toga smo se, u dužem periodu bavili traženjem optimalnog modela koji će, faktički, konvertovati dolarsko zaduženje u evro kao valutu koju domicilno koristimo - kazao je Rađunović u razgovoru za Vijesti.

Istakao je da druga deonica auto-puta neće biti finansirana novim zaduženjem, već se razmatraju modeli poput koncesije i javno-privatnog partnerstva, ili njihovo kombinovanje, za nastavak posla.

Druga deonica auto-puta od Mateševa do Andrijevice bila bi dugačka 23 kilometra, a prema ranijoj procjeni koštala bi 273 miliona evra i gradila bi se dve godine.

Nezvanično se pominjalo da je gradnja ove deonice moguća preko privatno-javnog partnerstva sa kineskim China Road and Bridge Corporation (CRBC), koji gradi prvu deonicu.

Jedna od mogućih varijanti tog partnerstva je da Kinezi za izgradnju druge deonice dobiju na pravo naplate putarine na obe deonice na period od dve decenije.

(Telegraf Biznis/Investitor)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  22. novembar 2019 | 12:42

  Ma koji put za crnu goru koje lud da ide vise tamo,put za fekalije???

  36
  12

  Podelite komentar

 • Kome treba

  22. novembar 2019 | 13:07

  Put prema kamenoj drzavi 😂😂

  31
  5

  Podelite komentar

 • Сале

  22. novembar 2019 | 15:07

  Вала од те Цг смо увек само штете имали.

  22
  3

  Podelite komentar