• 3

U svetu trenutno na nekoliko frontova vlada haos: Iza jednog od njih krije se litijum

Državni udar je bio isplaniran kako bi se neke sile dokopale litijuma

  • 3

Sada već bivši predsednik Bolivije, Evo Morales, tvrdi da su SAD igrale ključnu ulogu u njegovom deponovanju i da su ogromne rezerve litijuma Bolivije bile meta državnog udara.

Morales je pobegao iz Bolivije ranije ovog meseca, ubrzo nakon pobede na ponovljenim predsedničkim izborima. Protivnici su tvrdili da su izbori bili lažni i iako je Morales ponudio da održi novo glasanje, izgubio je podršku svoje policije i vojske, a zatim je zatražio azil u Meksiku.

Morales je bio među nekolicinom levičarskih lidera koji su ostali u Latinskoj Americi i, razgovarajući sa bivšim ekvadorskim predsednikom Rafaelom Koraom, rekao je da je desni blok država Amerike sa sedištem u Vašingtonu projektovao njegov pad.

- Nigde nije rečeno da postoji prevara - rekao je on o izveštaju OAS-a o oktobarskim izborima u Boliviji, u kome su utvrđene "nepravilnosti" na biralištima, uprkos kontradiktornim izveštajima drugih stručnih grupa.

Evo Morales Bolivija

Foto: Tanjug/AP

Od njegovog proterivanja, Moralesova zemlja paralizovana je protestima i neredima, a sukobi su odneli više od 30 života. Demonstranti su optužili policiju za kršenje ljudskih prava.

Državni udar, nastavio je Morales, imao je za cilj postavljanje lidera desnice koji će otvoriti rezerve litijuma Bolivije - koje su među najvećima na svetu - za eksploataciju u industriji.

Litijum je neophodan u proizvodnji električnih automobila i baterija, a Morales je planirao da nacionalizuje vađenje litijuma kako bi se osigurala ekonomska budućnost zemlje.

Tesla motors, koji koristi litijum u svojim baterijama, primetio je skok cena posle Moralesovog odlaska.

Očekuje se da će potražnja za elementom u svetu do 2025. više nego udvostručiti, a i Srbija se sve više pominje kao zemlja koja bi mogla da snadbe svet litijumom.

Mi smo ušli u sela gde se trenutno vrše istraživanja, i pogledajte u videu ispod kako nam je bilo:

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    A mi stvarno verujemo u bajke da ce se kod nas vaditi litijum?

  • kulin

    I staje sad tu cudno oni i idu samo gde imaji interese

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke