• 36
 ≫ 

Vučić obišao kompaniju "Goodwill pharma" u Subotici

 ≫ 

"Goodwill pharma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona počela je krajem 2017. godine

  • 36
Aleksandar Vučić, Subotica Foto: Printscreen/Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Subotici kompaniju "Goodwill pharma", koja je otvorila novi pogon u tom gradu.

- Fantastično urađeno, čisto i uredno! Samo napred! - napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu @buducnostsrbijeav uz fotografije sa sa predsednikom skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, poslanikom Balintom Pastorom i generalnim direktorom kompanije Zoltanom Tamašem.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Fantastično urađeno, čisto i uredno! Samo napred!" - predsednik Vučić i predsednik skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor obišli su danas u Subotici kompaniju Goodwill Oharma.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Nova fabrika kompanije "Goodwill pharma", koja uključuje proizvodni pogon, najsavremeniju laboratoriju za fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja, magacin i upravnu zgradu, otvorena je juče u Subotici.

"Goodwill pharma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona počela je krajem 2017. godine.

Za nepune 2 godine, izgrađena je nova poslovna jedinica na 4.000 kvadratnih metara, sa proizvodnim pogonom godišnjeg kapaciteta od 15 miliona jedinica.

Vučić i Pastor obišli "Podrum Palić"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su danas "Podrum Palić" u kojem je u petak otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije "Andex", a u koju je ukupno uloženo blizu 11,5 miliona evra.

Vučić i Pastor obišli su fabriku u pratnji vlasnika kompanije "Andex" Lajoša Čakanja i izvršnog direktora Branislava Ličine.

Kompanija "Andex" je pre dve godine preuzela "Podrum Palić".

Do sada su kreirali 11 novih brendova u 10 kategorija - rakija i jakih alkoholnih pića.

Na mestu nekadašnje fabrike "Podrum Palić" izgrađena je hladnjača kapaciteta skladištenja 6.000 tona smrznutih proizvoda sa linijama za preradu višnje i paprike, a prostire se na površini od 7.000 kvadratnih metara.

Sama destilerija ima kapacitet prerade tri miliona litara jakih alkoholnih pića, a obuhvata površinu od 11 hiljada kvadratnih metara preradnog i skladišnog kapaciteta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su Podrum Palić.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Kako je najavljeno, u sezoni će biti zaposleno 160 radnika, a plan je da se u prvoj godini proizvodnje na domaće i regionalno tržište plasira više od 50 proizvoda.

U izgradnju hladnjače i destilerije kompanija "Andex" je iz sopstvenih sredstava investirala 4,7 miliona evra, iz kredita banke obezbeđeno je 2,7 miliona evra, a Fondacija Prosperitati obezbedila je 4,05 miliona evra.

Kompanija "Andex" iz Subotice, osnovana je 1992. godine, kao društvo sa potpunim privatnim kapitalom, porodično orijentisana.

Inače, "Podrum Palić" je bila nastarija srpska vinarija, sa tradicijom od 1896. godine, u čijem je posedu bilo 147 hektara zemljišta duž srpsko-mađarske granice, podrum kapaciteta 12 miliona litara, linija za punjenje, ogroman magacinski prostor.

Privatizacija podruma počela je 2002. godine, kada je 34 odsto akcija kupio biznismen Vojin Ðorđević, koji je godinu dana kasnije postao i većinski vlasnik.

Preduzeće je 2008. otišlo u stečaj, a dve godine kasnije je proglašen bankrot.

Pre privatizacije, preduzeće je zapošljavalo 350 radnika, dok je u trenutku proglašenja stečaja bila je zaposlena 51 osoba.

"Našim vinima se danas nećemo posramiti"

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da je vinarska industrija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina značajno napredovala i sada se, kaže, razvija "koracima od sedam milja".

- Radimo nacionalnu strategiju za vinarsku industriju i cestitam na fantastičnom uspehu našim vinarima. Pre pet, šest, sedam godina, nismo mogli da se merimo ni sa kim u ovom delu, a kamoli u Evropi, a danas se nigde nećemo posramiti sa našim vinima. Naprotiv - rekao je Vučić na Paliću.

On je tamo posetio "Podrum Palić", koji je pre dve godine preuzela kompanija "Andex", u vlasnistvu porodice Čakanji, kojoj je zahvalio na svim ulaganjima, ali pre svega na tome što se njihov sin Androš vratio iz SAD u Srbiju.

Vučić je izrazio uverenje da će rasti izvoz srpskog vina na rusko tržište, kao i da sa kineskim partnerima parviti nove ugovore.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

- To je veoma važno za nas. Napredak jedne ekonomije u Evropi možete da merite i po napretku vinarske industrije. Ogroman je razvoj srpske vinarske industrije koja napreduje koracima od sedam milja u pogledu kvaliletata, nešto više nego kvantiteta - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima subotičko, fruškogorsko, vršačko, šumadijsko, jagodinsko, topličko, župsko, vranjsko vinogorje... te da je danas mnogo bolja situacija nego ranije.

- Hvala vam, jer su i porezi koje plaćate značajni za zemlju i želim vam uspešan rad - poručio je Vučić svojim domaćinima.

Zahvalio im je na ulaganjima, ističući da je njihovo, ali i uspešno poslovanje drugih kompanija, od ogromne koristi za Suboticu, Srbiju.

- Oni će ovde da proizvode najbolju rakiju od šljive, dunje, kruške, ali i malina i kajsija, i najveći deo će ići za izvoza, ali i za domaću potrošnju - rekao je Vučić.

Istakao je da je, prolazeći kroz hladnjaču i destileriku, primetio da je to pogon na šta svako u Srbiji može da bude ponosan.

Posebno je zahvalio mađarskoj vladi i premijeru Viktoru Orbanu, na podršci projektima u Vojvodini, koji su, kaže, trpeli kritike, pa je on (Vučić), morao da objasni da to nisu projekti usmereni protiv Srbije, a Orban da ubrza dozovle za učešće u projktima.

Takođe, dodao je da je pre "Podruma Palić", posetio i farmaceutsku kompaniju "Goodwill pharma", koja je, kaže, na malom prostoru napravila čudesno remek delo za proizvodnju lekova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>