• 4

Za godinu dana iz samo jednog regiona u Rusiji iskopano više zlata no što Srbija ima u rezervama

Očekuje se da do kraja godine količina novog zlata bude oko 50 tona. Srbija u svojim rezervama ima 30.4 tone

  • 4

Ruski rudari zlata u regionu Magadan na dalekom istoku ove zemlje iskopali su više zlata nego što pojedine države, pa i Srbija, čuvaju u svojim rezervama. Od početka 2019. godine oni su pronašli više od 40 tona ovog dragocenog materijala.

Očekuje se da do kraja godine količina iskopanog zlata stigne do 50 tona, rekli su zvaničnici iz ovog bogator regiona u utorak.

Do 1. novembra iskopano je 40.23 tone ovog materijala, što je rekordna količina u proteklih 40 godina. Istovremeno, iz zemlje je izvučeno i 560 tona srebra u Magadanu.

Cene zlata rasle su ove godine, tako da trenutno kilogram žutog materijala vredi 47.200 dolara. Tom računicom, 40 tona vredelo bi oko 1.9 milijardi dolara. 

Pojedine zemlje u svojim rezervama imaju manje zlata nego što je u godini iskopano u samo jednom regionu prostrane Rusije. Primera radi, Srbija je nedavno dodala 9 tona zlata u svoje rezerve, te sada ima ukupno 30.4 tone. Neke EU zemlje, poput Irske i Estonije, još su skromnije, piše RT.

Regija Magadan i obližnje teritorije ruske je šampion kada je rudarstvo plemenitih materijala u pitanju. Rudnik Natalka, na oko 400 kilometara od Magadana, prvi je ruski, a 15. u svetu izvor zlata. Obližnju rudnik Pavlik dokazano ima oko 100 tona zlata za rezerve.

(Telegraf.rs/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znamja

    24. novembar 2019 | 11:00

    Srbija nije nikada bila zanemarljiva u kolocini zlata koje ima u trezoru a medju prvih 7 je u Evropi verovali ili ne.

  • Ccc

    25. novembar 2019 | 17:16

    Što pametan krije ,onaj drugi se ponosi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>