• 7

Najniže zarade u Republici Srpskoj imaju građevinski radnici, a evo ko prima najveću platu

Najniža plata u oblasti građevinarstva iznosi 325 evra

  • 7

Prosečna plata u oktobru u Republici Srpskoj iznosila je 910 KM (465 evra), podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Oktobarska zarada je u odnosu na isti mesec prethodne godine nominalno veća za 2,9 posto, a realno za 2,7 posto, dok je u odnosu na septembar 2019. nominalno veća za 0,1 posto, a realno manja za 1,1 posto.

Najviša prosečna zarada nakon oporezivanja bila je u području finansijske i delatnosti osiguranja i to 1.389 KM (710 evra), dok je najniža u oblasti građevinarstva - 637 KM (325 evra).

U oktobru je najveći nominalni rast plate zabeležen u sektoru administrativne i pomoćne uslužne delatnosti od 15,3 posto, u oblasti pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu od 13,1 posto i poslovanju nekretninama od 12,2 posto.

Smanjenje zarade zabeleženo je u područjima delatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada od 1,3 posto, snabdevanju vodom; kanalizaciji, upravljanju otpadom i delatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine od jedan procenat i vađenju ruda i kamena od 0,2 posto.

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. novembar 2019 | 21:02

    Hrvatska placa 100€ dnevnicu majstorima na gradjevini,potrebni zidari,keramicari,tesari ,kome treba posao dobro placen iz te branse moze kod njih da ode i zaradi,znam neke koji su tamo otisli i potvrdili da je to tako , jest da se nevolimo😆ali para je u pitanju ,novac jedino nepoznaje nacionalnu pripadnost ,kad mogu politicari da druguju sa njima iza kulisa onda mogu i gradjevinarci

  • Душан Краишник

    24. novembar 2019 | 22:18

    Шта рећи Јадни Грађевинци најмању плату,, не мислим јадни као људи они су за мене Људине ,,, али како зе није Миле срамота ово прочитати ??????? Кажи милеее!!!! И по сунцу и снијегу и киши,, зими и љети ,,, ти људи раде граде за све нас у којој било струци радимо јер без њи на пољу не можемо радити ,,, срам те било Државо !!!!

  • Goran

    24. novembar 2019 | 21:07

    Cekaj bre onolicka republika srpska a prosek 450 evrica privreda nikakva a srbija sest puta veca privreda neuporedivo jaca a samo tridesetak evrica vise a o crnoj gori makedoniji da i ne pricam kako to?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>