• 0
 ≫ 

Usvojen budžet za 2020. godinu

 ≫ 

Za budžet je glasao 151 poslanik, protiv i uzdržan nije bio niko

  • 0

Skupština Srbije usvojila je budžet Srbije za 2020. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara, a deficit će iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Za budžet je glasao 151 poslanik, protiv i uzdržan nije bio niko.

Budžet je planiran na osnovu procene da će rast BDP u 2020. godini biti četiri odsto, a da će inflacija iznositi dva odsto. Za plate zaposlenih u državnoj službi biće izdvojeno 295,4 milijarde dinara, a za penzije 581,2 milijarde.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je ranije, kada je obrazlagala budžet, da je predviđeno da se za kapitalne investicije izdvoji oko 260 milijardi dinara.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Za subvencije je planirano 95,3 milijarde dinara, od čega za podsticaje investitora 9,3 milijarde.

Ovim budžetom se završava proces konsolidacije javnih finansija i označava se početak razvoja, rekli su tokom skupštinske rasprave premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Zakon o budžetu će stupiti na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>